2,5 milioane de lei pentru o clădire închisă FOTO
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Botoşani a finalizat lucrările de reabilitare la Casa Garabet-Ciomac, în 2012 * de atunci, spaţiul este închis pentru că-i lipseşte autorizarea ISU, dar şi mobilierul * clădirea ar trebui folosită de Direcţia de Asistenţă şi Protecţia Copilului
Una dintre cele mai frumoase clădiri monument istoric din municipiul Botoşani, Casa Garabet- Ciomac, stă nefolosită deşi a fost reabilitată în 2012 şi s-au cheltuit peste două milioane lei din fonduri publice. Clădirea se află în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, iar reabilitarea a fost începută în timpul mandatului de preşedinte a lui Mihai Ţâbuleac, în 2011, şi a fost finalizată în 2012, când preşedinte era Florin Ţurcanu.
Iniţial clădirea trebuia să fie transferată Spitalului Judeţean pentru a se înfiinţa acolo un centru de studii medicale care să ajute creşterea gradului de specializare a unităţii medicale. Apoi Ţurcanu a vrut să facă acolo cămin de bătrâni. „Nu se poate face acolo cămin de bătrâni pentru că nu avem fluxurile impuse de legislaţia în vigoare. Noi am dat clădirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a o folosi”, a declarat Gheorghe Sorescu, preşedinte interimar al CJ.
Dan Şlincu, directorul DGASPC, susţine că abia din martie-aprilie ar putea fi folosită clădirea monument istoric primită spre folosinţă, însă nu este un termen stabilit mai ales că abia în martie va avea loc o nouă vizită a ISU în teren. „Aşteptăm să primim avizul de la ISU cu securitatea la incendiu. Nu putem să ne mutăm din cauza asta. Apoi vom muta Serviciul de evaluare complexă acolo. Din păcate nu putem funcţiona acolo cu un cămin de bătrâni, cum îşi dorea Florin Ţurcanu”, a declarat Şlincu.
Un alt motiv pentru care s-ar putea întârzia utilizarea casei Garabet-Ciomac este şi lipsa banilor pentru dotarea acesteia de către DGASPC. „Nu avem voie să cumpărăm mobilier. Ne vom descurca aşa cum vom putea!”, a completat Şlincu.
Istoricul casei
Casa Garabet- Ciomac este declarată monument istoric, fiind construită în 1892, şi este nominalizată în Lista monumentelor istorice întocmită de Ministerul Culturii şi Cultelor. Imobilul a fost construit cu destinaţia de locuinţă, ulterior fiind utilizat ca spital dermato-venerice şi mai apoi arhivă a Spitalului Judeţean „Mavromati”.
Stadiul avansat de degradare a impus la toate elementele constructive şi de rezistenţă, instalaţiile, precum şi la acoperiş, luarea unor măsuri urgente de consolidare, reabilitare şi restaurare, pentru a se putea pune în valoare imobilul care are mari calităţi estetice şi arhitectonice. Obiectivul a fost reabilitat de asocierea Nord Proiect Botoşani şi Victor Construct, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 2,5 milioane de lei cu TVA. Clădirea stă nefolosită de doi de când s-au încheiat lucrările de reabilitare.
Mediul de afaceri încântat de relxarea fiscală anunţată de Guvern
Alina CALINIUC
Casa Garabet- Ciomac va deveni sediul Serviciului de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi tot aici ar putea fi mutat şi sediul Complexului de Servicii Comunitare din cadrul DGASPC.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau