20.000 de familii rămân fără apă caldă
Dimensiune font:
Începând de astăzi, locuitorii municipiului Suceava care sunt abonaţi ai sistemului centralizat de termoficare vor rămâne fără apă caldă * compania Bioenergy a anunţat că va opri funcţionarea noii centrale termice din cauza sumelor mari pe care le are de recuperat de la societatea Termica
În noiembrie 2013, la Suceava a fost dată în funcţiune singura centrală de co-generare din Moldova, administrată de societatea Bioenergy. Firma a livrat distribuitorului, adică societăţii Termica SA, agent termic în valoare de 28 de milioane de lei, dar a încasat doar 12 milioane de lei, ceea ce a pus-o în dificultate. „Oprim centrala complet. De mâine (de astăzi – n.r.) nu mai avem masă lemnoasă. Avem doar o rezervă foarte scurtă pentru cazuri extreme”, a declarat Adrian Bodea, reprezentantul companiei Adrem Invest, acţionarul principal al Bioenergy.
Abonaţii vor apă caldă, dar nu plătesc
La Suceava, problema termoficării este veche. Societatea care asigura acest serviciu, Termica SA, a intrat în insolvenţă încă de anul trecut. Energia termică este produsă în prezent de centrala celor de la Bioenergy. Centrala vinde energia către Termica, iar aceasta distribuie agentul termic la populaţie. Tot Termica încasează şi banii de la asociaţiile de proprietari. Parte din sumă trebuie să acopere salariile celor câtorva angajaţi ai Termica, dar şi costul energiei termice pe care o produce Bioenergy. Din păcate, Adrian Bodea susţine că încasările firmei pe care o reprezintă se află la nivelul lunii ianuarie. Bioenergy ar fi dispusă să repornească centrala în condiţiile în care Termica se va angaja, printr-un contract, să vireze către noua centrală 42% din încasările de la Primărie şi populaţie. „Le-am propus celor de la Termica să ne vireze 42% din sumele pe care le încasează de la populaţie, începând cu octombrie. Ne propunem să mai suportăm cu o infuzie de capital şi această iarnă care vine, dar trebuie să avem certitudinea că o parte din bani vin la noi. Ei au încasat o sumă şi nu au onorat plăţile către noi. Am discutat şi cu directorul general şi factorii de decizie de acolo”, a declarat Adrian Bodea.
Măsură neconstructivă
Pe de altă parte, Ovidiu Dumitrescu, directorul Termica Suceava, susţine că acordul privind plata a 42% din încasări a fost semnat de societatea de termoficare. „Pe acord trebuie puse trei semnături. Noi am semnat, trebuie să semneze Primăria Suceava şi Bioenergy”, a spus Dumitrescu. Directorul a precizat că Termica a plătit, în ultimele zile, peste 400.000 de lei către Bioenergy. „Noi avem de recuperat de la populaţie 16 milioane de lei. Ce am încasat am plătit, în cota corespunzătoare. Dacă vrem să oprim o activitate spunem că nu mai merge. Aceasta este o măsură fermă, poate este şi justificată, dar nu-i constructivă. Termica trebuia să debranşeze cele 55 de asociaţii de proprietari din oraş cu datorii de peste trei luni, pentru că aşa spune legea. Noi am căutat măsurile constructive”, a declarat Ovidiu Dumitrescu. Aproximativ 20.000 de apartamente din Suceava sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Oana ŞLEMCO, Lidia DIACONU
„Este lemn în depozit, sub sechestru însă. Sunt cam 10.000 de tone. Iarna folosim cam 20.000 de tone de lemn, lunar” -- Adrian Bodea, reprezentantul companiei Adrem Invest
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau