20 de ani de activitate la Asociaţia „Betania” FOTO
Dimensiune font:
Garanţia unui sprijin şi a implicării în rezolvarea problemelor băcăuanilor cu nevoi speciale sau doar aflaţi în situaţii disperate, şi fonduri în valoare de 19.127.000 de euro atrase şi cheltuite pentru băcăuani, se „întâmplă” de 20 de ani în Bacău. Nu noi, băcăuanii, avem acest merit, ci un olandez, André Muit, şi Asociaţiei Betania, pe care a înfiinţat-o în Bacău acum 20 de ani. La moment anivesar, Asociaţia Betania are deja în pregătire două noi proiecte foarte importante: ferma animalelor pentru copiilor şi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi mentale.
S-au împlinit 20 de ani de când un olandez, André Muit, a venit în Bacău şi ne tot învaţă să fim oameni pri intermediul Ascoiaţiei Betania pe care a înfiinţat-o şi o coordonează cu sprijinul Fundaţiei HCR din Olanda şi a preşedintelui acesteia, Pleun Eikelboom. La 20 de ani de activitate Asociaţia Betania nu vine în faţa băcăuanilor cu mii de poveşti adevărate, de cazuri, cărora André Muit şi întreaga echipă a asociaţiei li s-au dedicat. „Cazurile” sunt băcăuanii, băcăuanii care şi în miezul nopţii apelează la Betania (beth aya în limba aramaică însemnând „casa celor oropsiţi”) dacă au rămas sub cerul liber, dacă sunt abuzaţi şi aruncaţi în stradă, dacă conştientizează că ai lor copiii sunt altfel şi au nevoie de ajutor, dacă nu mai au la cine apela pentru că toată lumea le-a închis uşa în nac. În cadrul Asociaţiei Betania din Bacău funcţionează: Centrul „Delfinul” pentru copii cu autism, un astfel de centru a fost deschis şi în Roman la solicitarea autorităţilor locale, Centrul de integreare a tinerilor, Centrul de recuperare hidrokinetoterapeutică şi logopedică, Centrul de consiliere, informare şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate şi un Centru Multifuncţional.
La ceas aniversar
„Noi am considerat că 20 de ani de activitate reprezintă un moment în care este important să arătăm comunităţii ce am făcut”, a mărturisit Andre Muit, aşa luând contur şi ideea de a aduna într-o carte „Betania-20 de ani” care să reunească istoriile de viaţă care s-au ţesut şi, mai ales, s-au continuat graţie sprijinului primit de la Asociaţia Betania. „Fără a cere nimic, Betania a crescut şi a ajutat. Dar a beneficiat şi de ajutor:’ Fundaţia HCR, Lindenhof, susţinere financiară, atât cât s-a putut, din partea autorităţilor locale şi judeţene, donaţiile unor oameni de bine”, subliniază Emilian Berceanu şi André Muit coautorii cărţii aniversare. La moment aniversar porţile asociaţiei au fost deschise şi chiar de la prima oră, cei care au fost alături de echipa inimoasă a Asociaţiei Betania, oficialităţile şi simpli băcăuani , dar şi cei care n-au fost alături, au venit în număr mare pentru a vedea cu ochii lor ce se poate face atunci când există voinţă şi suflet, dorinţa de a ajuta. De la preşedintelui HCR Olanda, Pleun Eikelboom, prefectul judeţului Bacău, viceprimarul municipiului, managerul Teatrului “Bacovia”, aleşi locali şi judeţeni, la băcăuani şi olandezi, toţi au fost prezenţi.
Citeşte şi: Pagubă de 100.000 de euro la cel mai mare şantier
Proiecte noi
În cei 20 de ani de activitate au fost atrase de către Asociaţia Betania nu mai puţin de 197.127.000 de euro, bani care au mers către proiectele şi centrele Betania, dar şi pentru: sprijinirea familiilor aflate în dificultate; ajutoare de urgenţă (inundaţii, operaţii în ţară şi străinătate, medicaţie, etc); sănătate (renovarea şi construirea de dispensare în mediul rural, renovări secţii în spitale, ajutor financiar pentru cazuri medicale, donatii aparatură, etc); învăţământ ( 40 de laboratoare de specialitate în şcoli şi licee, renovări şi construire de şcoli în mediul rural, sprijin elevi şi studenţi, donaţii); dar şi pentru susţinerea unor proiecte sociale ale altor organizaţii. „Noi am pus punct la primii 20 de ani şi plecăm mai departe. Avem planuri foarte multe. în primul rând, vrem să mărim capacitatea bazinului de hidroterapie pentru care avem foiarte multe cereri şi să mărim capacitatea Centrului de intergarea a tinerilor”, a precizat André Muit. Alte două proiecte noi şi foarte importante sunt deja în pregătire. „Vrem să creem locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi mentale în domeniul îngrijirii animalelor şi vom deschide o fermă a animalelor pentru copii, pentru terapie şi relaxare. Sunbtem deja în discuţii în acest sens cu câteva primării din jurul Bacăului, pentru a găsi soluţia cea mai bhună pentru amenajarea fermei unde copiii vor putea veni şi pentru terapie şi pentru relaxare”, a declarat André Muit.
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau