40 de ani, vârsta critică pentru angajare
Dimensiune font:
Angajatorii sunt reticenţi în privinţa persoanelor trecute de prima tinereţe * ei spun că au o capacitate redusă de învăţare, o adaptabilitate scăzută şi cerinţe mai mari * dacă tinerii acceptă să lucreze pe bani mai puţini, având şi disponibilitate la program de lucru prelungit, nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre persoanele de peste 40 de ani * cu toate astea, reprezentanţii AJOFM spun că sunt domenii în care sunt căutate persoanele de peste 40 de ani datorită experienţei şi facilităţilor oferite de stat
Judeţul Vaslui se menţine pe locul al doilea la nivel naţional în privinţa ratei şomajului. De ani de zile mii de vasluieni se chinuie să îşi găsească un loc de muncă. Din nefericire, cei mai mulţi au şanse mici de angajare în viitor. Pe tot parcursul lui 2015, rata şomajului a fost îngrijorătoare şi nu a scăzut sub pragul de 10% în nicio lună. Specialiştii spun că mulţi angajatori privesc vârsta mai înaintată ca pe un punct slab. Tocmai de aceea, cei aflaţi la vârsta a doua se confruntă cu situaţii discriminatorii reale legate de serviciu, sunt forţaţi să se pensioneze mai devreme, le este refuzată formarea profesională pe motiv că nu reprezintă o investiţie pe termen lung sau nu mai sunt reangajaţi dacă rămân fără locul de muncă. „Am preferat dintotdeauna să angajez persoane tinere, deoarece sunt bine pregătite, dispuse să înveţe şi să participe la programe de formare profesională, dar şi gata să accepte un program de lucru mai flexibil”, a spus Dan Popa, deţinătorul unei firme în domeniul IT.
Legislaţia românească interzice discriminarea pe criteriul vârstă în domeniul muncii, dar puţini sunt întreprinzătorii dispuşi să dea o şansă şi şomerilor de peste 40 de ani. Condiţiile cerute la angajare sunt formulate într-o manieră care nu permite persoanelor aflate la maturitate să se înscrie la anumite concursuri. „Nu spune nimeni cu subiect şi predicat că nu te poţi înscrie la un concurs pentru un anumit post din cauza vârstei. Angajatorii ştiu, însă, cum să pună problema pentru ca cei trecuţi de prima tinereţe să fie eliminate din start. Ei au nevoie de oameni activi, dispuşi să stea mult peste program, de preferat tineri care nu au încă o familie”, mărturiseşte Doru Petrescu, persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
Facilităţi pentru cei care angajează persoane de peste 45 de ani
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui au cu totul o altă opinie. Potrivit acestora, sunt domenii în care angajatorii caută persoane mai în vârstă la angajare întrucât primesc anumite indemnizaţii din partea statului şi, în plus, au mai multă experienţă. Din păcate, acest lucru e valabil doar în anumite domenii în care, la Vaslui, nu prea sunt locuri de muncă.
„Persoanele cu vârste mai înaintate nu-şi găsesc neapărat mai greu un serviciu pentru că angajatorii care primesc angajaţi cu vârste peste 45 de ani beneficiază de anumite facilităţi din partea statului. Pentru fiecare persoană angajată, aceştia primesc timp de un an de zile, subvenţie de 500 de lei lunar. Plus de asta, mulţi angajatori se bazează pe experienţă, iar cei cu vârste mai înaintate prezintă un avantaj din acest punct de vedere, spre deosebire de cei mai tineri care nu au experienţă”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.
Tinerii, debusolaţi
Pe de altă parte, nici tinerii nu o duc mai bine. Cei mai mulţi dintre cei care termină clasa a XII-a habar nu au ce o să facă după finalizarea studiilor. Mulţi dintre ei merg la psihologul şcolii să-şi descopere aptitudinile pentru a vedea ce facultate li se potriveşte, alţii iau calea străinătăţii fără a-şi încerca vreodată norocul în ţară, iar alţii aleg ceva doar ca să fie făcut. La fel şi cei care termină o facultate. Fie nu se mai
întorc la Vaslui, fie lucrează în orice domeniu se iveşte.
„Am terminat Psihologie şi mi-am căutat foarte mult timp, la Protecţia Copilului şi în diverse locuri. Am stat luni bune fără loc de muncă, dar pentru că nu mă mai puteam descurca m-am angajat până la urmă la cofetărie”, ne-a declarat Loredana Proca.
Ce se cere şi ce se face
În Vaslui, s-a înregistrat un număr semnificativ de locuri de muncă vacante în meserii ca muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, tractorist, muncitor necalificat în agricultură, şofer autocamion/maşină de mare tonaj, confecţioner-asamblor articole din textile, vânzător, zidar rosar-tencuitor.
AJOFM Vaslui a calificat însă, manichiurişti-pedichiurişti, cofetari-patiseri, agenţi de pază, fochişti, recepţioneri hotel, operatori prelucrare date, unde nu sunt locuri de muncă în judeţ.
Citeşte şi: Umilinţă şi bătaie de joc la Spitalul Judeţean Vaslui
Roxana NĂSTASĂ, Tudor IFRIM
10,51%
Aceasta este rata care situează Vasluiul pe locul doi la nivel naţional în privinţa şomajului crescut.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau