60 de milioane de lei pentru salvarea Muzeului de Istorie
Dimensiune font:
Lucrările de restaurare la una dintre cele mai importante instituţii de cultură din judeţ merg foarte bine * constructorul este în grafic şi dă asigurări că va termina proiectul până la sfârşitul acestui an * după executarea lucrărilor, dincolo de spaţiile expoziţionale deja cunoscute, muzeul va avea săli de conferinţe, lifturi, utilităţi moderne, iluminatoare şi o cafenea
Muzeul de Istorie din municipiul Suceava se află într-o clădire de patrimoniu construită în perioada 1902-1903. Timpul şi-a pus amprenta peste bătrânul edificiu şi nu mai este un secret că structura de rezistenţă a acestuia a fost afectată. Aşa se explică şi crăpăturile apărute în zidurile din spaţiile expoziţionale, în urmă cu două decenii.
Lucrare de referinţă
Din fericire, clădirea va fi salvată cu fonduri europene. Constructorul a început lucrul încă de anul trecut şi până acum a executat aproape 60 % din lucrare. „Este o lucrare de referinţă pentru tot ce înseamnă domeniul construcţiilor. Folosim tehnologii moderne şi vechi ”, ne-a spus Florin Axante, managerul de proiect. El ne-a explicat că pe lângă restaurarea edificiului de patrimoniu, constructorul va ridica alte două clădiri, care vor comunica între ele dar şi cu vechea clădire, prin intermediul unui tunel cu acoperiş transparent.
După cum arată planşele de proiectare, cele două clădiri noi vor avea câte trei niveluri şi vor fi dotate cu lifturi. „Constructorii ridică două clădiri noi faţă de cea existentă. Este o clădire care a apărut în curtea centrală a muzeului şi o alta care va găzdui laboratoare de restaurare a monumentelor istorice”, a spus Axante.
Cafetărie şi terase
Potrivit proiectului, sala tronului va fi mutată în corpul de clădire din curtea interioară a muzeului. Tot acolo se va regăsi şi cafetăria, dar şi o terase unde vizitatorii vor putea să bea un ceai sau o cafea. Toate corpurile de clădire vor fi dotate cu internet, sisteme de alarmare în caz de incendiu şi camere de supraveghere video.
Birourile angajaţilor Muzeului Bucovinei vor fi mutate la mansarda clădirii de patrimoniu. „Înainte de restaurare, birourile administrative se aflau la parterul edificiului. Înainte de restaurare mansarde era doar un spaţiu de depozitare”, a spus Florin Axante. El a precizat că faţada clădirii de patrimoniu va fi păstrată şi că după restaurare clădirea îşi va păstra aerul istoric şi enigmatic pe care l-a avut mereu.
Există totuşi o problemă - muzeul se află în una dintre cele mai aglomerate zone din oraş. După restaurare îşi va dubla suprafaţa şi cel mai probabil va creşte numărul de vizitatori. Din păcate, firma angajată de Consiliul Judeţean Suceava ca să scrie proiectul a omis un aspect important: spaţiile de parcare. Este drept că la câteva sute de metri distanţă de Muzeul de istorie există două parcaje subterane, în care, din păcate, nu poate fi parcate autocare sau microbuze.
Citeşte şi: Răscoală la Ilişeşti
Oana ŞLEMCO
Restaurarea Muzeului de Istorie costă peste 60 de milioane de lei, banii fiind obţinuţi de la UE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau