74 de comune ieşene vor rămâne fără subvenţii agricole
Dimensiune font:
Unităţile administrativ-teritoriale ar putea rata peste 10 milioane de euro dacă nu vor realiza amenajamentele pastorale până în luna mai * la această dată, numai un sfert din primăriile ieşene au finalizat această etapă * judeţul Iaşi avea, în 2016, peste 80 mii hectare de păşune iar subvenţia peste un hectar de păşune se ridică la 130 euro * specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia în care se află primăriile şi recomandă urgentarea procedurilor
Judeţul Iaşi ar putea pierde câteva milioane euro dacă primăriile nu vor realiza, în timp, amenajamentele pastorale. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Iaşi trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele pierderi pe care le pot înregistra primăriile, având în vedere că, începând din acest an, realizarea amenajamentelor pastorale devine obligatorie. Până în luna decembrie a anului trecut, doar 24 unităţi administrativ-teritoriale s-au conformat iar alte 17 dosare sunt în lucru. Diferenţa până la cele 98 de primării este destul de mare. „Anul trecut am avut 24 de comune care au întocmit amenajamentele pastorale. În acest moment au rămas aceleaşi, iar în luna decembrie au venit la noi încă 17 dosare care sunt în lucru. În perioada următoare, primăriile trebuie să definitiveze anexele care fac parte din amenajamentul pastoral. Odată ce au finalizat acest lucru, împreună cu studiul OSPA (Oficiul pentru Studii Pedologice si Agrochimice) ajunge la noi. Primăriile sunt constrânse de împrejurări să facă acest lucru, pentru că vor primi subvenţia APIA (Agenţia de Plăţi şi Inspecţie în Agricultură) pe păşune doar cei care au amenajament pastoral”, a declarat Laurenţiu Precup, directorul DAJ Iaşi.
Termen limită până pe 15 mai
Între timp, la Agenţia de Plăţi şi Inspecţii în Agricultură nu există procedurile pentru primirea cererilor de plată pe anul 2018, acest lucru urmând să fie clarificat în cursul lunii viitoare. Cert este că termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 mai, iar primăriile care nu se încadrează la timp, vor pierde sume importante de bani. „Termenul final pentru depunerea cererilor este 15 mai. Nu cred că realizarea amenajamentelor pastorale se va finaliza până atunci. Noi depindem şi de studiile OSPA. Dacă se depăşeşte acest termen se pot pierde banii. Există posibilitatea să se ofere o derogare să se primească subvenţii ca anul trecut, dar există şi riscul să nu se dea această derogare”, a mai spus directorul DAJ Iaşi. Reprezentanții DAJ Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se afla proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale.
130 euro pentru un hectar de păşune
În 2016, judeţul Iaşi avea o suprafaţă de 107 mii hectare pajişti permanente, din care 85 mii hectare fiind păşuni iar 22 mii hectare, fâneţe. Din acest total, peste 24 mii hectare erau proprietate publică iar 81 mii hectare proprietate privată. Pajistile permanente din domeniul public şi/sau privat inregistrate în registrul agricol ca păşune/fâneaţă la data de 1 ianuarie 2007, alcătuiesc suprafaţa de pajişti care trebuie menţinută la nivel naţional. UAT, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, au obligaţia de a include în cadrul documentaţiei de concesiune/închiriere a pajiştilor permanente amenajamentul pastoral şi condiţii speciale de îndeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Consiliile locale au obligaţia să aprobe amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiştile permanente aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză. Proiectele de amenajamente pastorale se întocmesc de către un grup de lucru format din specialişti din cadrul primăriilor, al direcţiilor judeţene pentru agricultură şi din cadrul camerelor agricole judeţene şi se aprobă de autoritatea competentă, dupa care acestea se transmit deţinătorilor/administratorilor pajiştilor, după caz.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau