„7 Cuvinte”, mărţişorul de suflet pentru băcăuani
Dimensiune font:
„7 Cuvinte”, premiera care a umplut inimile băcăuanilor, dar şi sala Teatrului de Vară “Radu Beligan” din Bacău. Băcăuanii au primit un mărţişor de neuitat, care pe unii i-a impresionat, pe alţii i-a surprins, iar pe alţii i-a schimbat pentru totdeauna.
Prima zi de primăvară a sosit în Bacău cu un mărţişor de suflet pentru băcăuani- un mărţişor spiritual pentru unii, un mărţişor revelator pentru alţii. Mărţişorul a constat în proiecţia filmului „7 Cuvinte- povestea unui biruitor, Gheorghe Calciu”, povestea vieţii unui erou român care a suferit atrocităţio de neînchipuit pentru noi, timp de nu mai puţin de 21 de ani în penitenciarele reeducării Aiud şi Piteşti şi în cavoul morţii din Jilava- Casimca Jilavei în care deţinuţii erau practic îngropaţi de vii. Un film despre adevăr, despre Adevăr -Dumnezeu, adevărul iertării şi dragostei, dar şi adevărul despre un regim demonic, malefic, care folosea metode de tortura îngrozitoare în vederea convertirii la ideologia communistă, ateistă, şi a renunţării la credinţa în Dumnezeu, în Adevăr, a celor care nu vroiau să renunţe la Dumnezeu şi Iisus Hristos. Băcăuanii au văzut cel puţin o parte a adevărului, şi au suportat cu greu până şi descrierea torturilor prin care a trecut Gheorghe Calciu, student la Medicină, care a fost băgat în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-şi fi iubit credinţa şi ţara. În Casimca Jilavei părintele Gheorghe Calciu a fost îngropat şi torturat pentru că a luptat pe faţă pentru apărarea bisericilor în timp ce Ceaușescu le dărâma. Eliberat în 20 august 1984, ca urmare a presiunilor internationale, după 21 de ani de chinuiri de neînchipuit pentru noi, părintele Gheorghe Calciu a fost expulzat din ţară de regimul comunist. Şi-a dedicat restul vieţii sale ajutării şi sprijinirii totale a tinerilor români din America, riscând în acest sens chiar să piardă tot - de la sănătate, la agoniseala familiei.
Băcăuanii au rămas fără cuvinte
„7 Cuvinte” i-a lăsat fără cuvinte pe băcăuanii prezenţi la proiecţia filmului. Lupta părintelui Gheorghe Calciu pentru Adevăr, curajul, francheţea, modestia, dar şi focul din privirea blândă a părintelui i-au desprins pe cei prezenţi din lumea materială- a nimicniciilor, a deşărtăciunilor, în care trăim, şi i-a transpus, parcă purtaţi de mână cu părintele Gheorghe Calciu, în “dimensiunea” dragostei, a iertării, a ajutorării celorlalţi, a demnităţii, a Adevărului, a lui Dumnezeu. „Filmul acesta mi-a schimbat viaţa. Am înţeles ce înseamnă suferinţa adevărată şi mi-am dat seama cât lipsite de consistenţă şi motivaţie sunt aşa-zisele mele suferinţe din această viaţă .Acum văd altfel viaţa.” ne-a măturisit o spectatoare. “Nu am cuvinte, chiar nu-mi găsesc cuvintele pentru a exprima ce simt în acest moment…” ne-a mărturisit o altă spectatoare. „Nu pot exprima câtă căldură şi dragoste mi-a transmis, cred eu, chiar părintele Gherorghe Calciu, prin acest film. Şi, am realizat că eu de fapt nu am suferit în această viaţă. Suferinţa este purificatoare, însă cred, acum că doar pentru cei care suferă în adevăr şi pentru Adevăr. Restul “suferinţelor” noastre, căci nu sunt în fapt suferinţe, sunt un soi de hulă împotriva prea binelui în care trăim şi cu care am fost binecuvântaţi” , a adăugat un alt spectator.
“Veniţi să vedeţi!”
Mărţişorul de suflet “7 Cuvinte” a fost dăruit băcăuanilor de Abis Studio, Mănăstirea Diaconești, Legenda Film & Co la Teatrul de Vară “Radu Beligan”, care s-a dovedit neîncăpător pentru spectatorii dornici să afle, să cunoască, să înveţe şi să se folosească sufleteşte de viaţa unui sfânt, cum este considerat de către credincioşii creştin ortodocşi părintele Gheorghe Calciu. Mărţişorul a fost adus băcăuanilor chiar de stareţul Mănăstirii Diaconeşti, părinţele Amfilohie Brînză, care a avut un mesaj extrem de clar şi de direct pentru toţi băcăuanii, şi nu numai: ”Veniţi să vedeţi!”
Se reia capturarea maidanezilor
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau