„Avem o înţelegere tacită pentru comerţul ilicit”
Dimensiune font:
Conducerea SC EcoPiaţa SA face declaraţii incredibile referitoare la comercianţii moldoveni din pieţele ieşene * directorul societăţii, Cristinel Stărică, spune că are „o înţelegere tacită” cu aceştia, în condiţiile în care comercianţii în cauză nu au niciun atestat pentru marfă şi nu răspund pentru sănătatea cumpărătorului * declaraţiile au fost făcute în prezenţa prefectului judeţului Iaşi, care s-a arătat de-a dreptul uimit de faptul că şefii EcoPiaţa încurajează comerţul ilicit * toate acestea se întâmplă de ani de zile, vreme în care producătorii locali încasează amenzi cu nemiluita şi au nevoie de nenumărate documente pentru a avea acces în pieţe
Directorul SC EcoPiaţa SA Iaşi, Cristinel Stărică, a făcut o serie de declaraţii de-a dreptul halucinante în cadrul unei şedinţe găzduite de Instituţia Prefectului Iaşi. Într-o intervenţie publică, acesta a recunoscut, spre uimirea tuturor, că are o înţelegere tacită cu negustorii moldoveni, care vând marfă neatestată în pieţele ieşene. În fapt, acesta admite că închide ochii la comerţul ilicit cu produse din Republica Moldova, dar nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul comercianţilor şi producătorilor locali. Deşi cunoaşte faptul că samsarii care vând marfă din Republica Moldova în pieţele ieşene nu au niciun fel de document pentru produsele lor, şeful EcoPiaţa ridică din umeri şi spune că este o povară moştenită. În plus, aceştia nici nu plătesc taxe, cu excepţia tarifului de tarabă. „Aceasta este o problemă veche, discutată inclusiv cu Prefectura, în anii din urmă. Pentru a nu vinde şi desface produsul în stradă, la colţul blocului, s-a ajuns la soluţia de a fi lăsaţi în pieţe, într-o anumită zonă, în aşa fel încât să poată fi controlaţi. Dacă ajungem la o altă înţelegere nu este nicio problemă în a-i scoate din pieţe, dar noi nu-i lăsăm să vândă peşte, vodcă, etc. Ei nu au niciun document de provenienţă şi nu au posibilitatea să obţină aceste documente. Având în vedere acordurile dintre noi şi moldoveni, i-am acceptat, lucrul ăsta se întâmplă în toate judeţele. Da, putem spune că este o înţelegere tacită”, a spus directorul EcoPiaţa, Cristinel Stărică.
Mai grav este faptul că declaraţia a fost făcută în prezenţa prefectului judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a reprezentanţilor Poliţiei Locale şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. „Ajungem la concluzia că este o înţelegere verbală, astfel încât să-i lăsăm să facă o activitate ilicită. Nu există aşa ceva, nu putem fi de acord cu nerespectarea legii. Noi solicităm ca această situaţie să fie îndreptată, iar activitatea din pieţe să se desfăşoare legal şi să nu pună în pericol sănătatea consumatorului”, a declarat prefectul Marian Şerbescu, surprins de activitatea conducerii EcoPiaţa.
Poliţia Locală: „Noi nu putem încuraja aşa ceva”
Reprezentanţii Poliţiei Locale nu împart acelaşi ataşament faţă de comercianţii produselor fără documente din Republica Moldova. Poliţiştii subliniază că această formă de comerţ ilicit trebuie eliminată, nu susţinută. „Din punct de vedere al legii, aceşti cetăţeni desfăşoară o activitate ilegală şi nu trebuie încurajată. Noi putem acţiona zilnic în aceste zone şi putem confisca toată marfa, lăsând tarabele goale. Din punctul nostru de vedere este o activitate care nu ar trebui să aibă loc”, a declarat reprezentantul Poliţiei Locale Iaşi, Nicoleta Deciu. În tot acest timp, Poliţia Locală a aplicat sute de amenzi comercianţilor din pieţele ieşene. În ultimele luni, agenţii locali au dat 857 sancţiuni în valoare totală de peste 440.000 lei, pentru comercializarea ţigaretelor, alcoolului şi produselor de peşte din Republica Moldova, cât şi confiscarea mărfurilor. Însă, aceste amenzi nu i-au împiedicat pe comercianţii moldoveni să-şi vândă marfa, întrucât au avut binecuvântarea conducerii EcoPiaţa pentru comerţul ilicit din pieţele ieşene.
Pieţele volante, un alt eşec
Conducerea EcoPiaţa, societate subordonată Primăriei Iaşi, recunoaşte că, deşi a avut profit anul trecut, ultima investiţie majoră în infrastructura pieţelor ieşene a avut loc în 2008. O altă problemă este lipsa pieţelor volante, însă conducerea EcoPiaţa spune că nu are nici comercianţi şi nici cumpărători pentru ele. „Dacă vă referiţi la investiţii majore, îmi este foarte greu să spun ceva pentru viitor. Costurile sunt foarte mari, iar din încasările pe care le avem, veniturile nu ne permit să facem o piaţă nouă. Este exclus aşa ceva. Ultima investiţie a fost la Nicolina, în 2008, când am făcut hala de lactate. Până atunci erau tarabe din metal, din anii '60. Legat de pieţele volante, în 2011 s-a încercat organizarea lor, însă datorită prezenţei scăzute a producătorilor agricoli şi cumpărătorilor, s-a renunţat. Am încercat pe strada Ciurchi, la cererea asociaţiilor de proprietari din zonă, dar după trei săptămâni nu a mai venit nimeni. Dacă sunt cereri noi, sunt de acord, infrastructura o avem”, a declarat directorul EcoPiaţa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau