„Campion” la falimente
Dimensiune font:
Judeţul Bacău este fruntaş în clasamentul celor cu societăţi comerciale aflate în faliment * nu mai puţin de 3% din numărul total al companiilor băcăuane au intrat în faliment anul trecut, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului
Falimentul a adus Bacăul în top. Numărul societăţilor comerciale aflate în procedură de faliment au plasat, anul trecut, Bacăul printre judeţele cu cele mai multe cazuri de faliment. Conform datelor Ministerului Finanţelor şi Registrului Comerţului, anul trecut, în judeţ au fost în faliment nu mai puţin de 3% din numărul total al companiilor. Procentul nu este deloc unul mic, ba dimpotrivă, Bacăul fiind nu doar al doilea din regiune la capitolul faliment, ci şi printre primele din ţară.
Astfel, dacă în Moldova clasamentul falimentului este deschis de Iaşi, cu 288 de companii în 2015, care reprezintă 4% din numărul total al societăţilor din judeţ, iar Bacăul se află pe locul al doilea, cu 3% din companii intrate în faliment, la nivel naţional doar câteva judeţe devansează judeţul Bacău.
Cele mai multe cazuri de faliment, ca procent, s-au înregistrat în judeţele Maramureş şi Bihor - 6%. Cu câte 4 procente urmează în ierarhia generală judeţele Iaşi,Timiş, Braşov, Constanţa şi Mureş. Un procent de 3% de companii intrate în faliment s-a înregistrat în: Bucureşti, Bacău şi Cluj.
Domenii falimentare
Riscul de faliment este cel mai ridicat în domeniul construcţiilor conform statisticilor oficiale de la Ministerului Finanţelor şi Registrului Comerţului. Astfel, în anul 2015 cele mai multe societăţi comerciale aflate în procedură de faliment erau în sectorul construcţiilor (9%), comerţul cu alimente, băuturi şi tutun (5%) şi transporturi (4%). Alte domenii situate în topul falimentului sunt comerţul cu material lemnos, restaurantele şi comerţul cu produse nealimentar, activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, întreţinerea şi reparaţie autovehiculelor, intermedieri în comerţul cu diverse produse.
În ciuda faptului că mâncarea şi băutura vinde, pentru companiile româneşti situaţia este diferită, românii cumpărând din hypermarket-uri străine. Astfel, 355 de firme care vindeau alimente, băuturi şi tutun se aflau în procedură de faliment, cu peste 100 mai multe decât în 2014. Potrivit antreprenorilor băcăuani, situaţia s-ar putea rezolva doar cu ajutor din partea statului. „Impozite mai mici şi unele facilităţi fiscale ar fi sugestia mea. Plătim de ne uscăm la stat. Cum să meargă treaba”, a punctat Sandu Matei, care are o afacere mică în domeniul construcţiilor metalice.
Faliment după 7-9 ani de activitate
Conform statisticilor oficiale, cele mai expuse falimentului sunt firmele care au vechime medie în activitate. Cele mai multe societăţi comerciale care ajung în procedură de faliment au, în medie, între 7 şi 9 ani de activitate. Urmează firmele care au între 20-23 de ani de la înfiinţare, experienţa nemaifiind o garanţie, ba dimpotrivă, românii au mai multă încredere în firmele noi apărute pe piaţă. Cele mai multe firme aflate în faliment sunt firme mici. Astfel, afacerile mici, firmele cu un volum de activitate redus, cu un singur spaţiu comercial, micile magazine de cartier sunt cele mai expuse falimentului.
Sonia PAVELESCU
Bacăul este pe locul doi în Moldova, în clasamentul falimentelor, după Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau