A crescut numărul de avorturi
Dimensiune font:
Peste 1.200 de vasluience au scăpat de o sarcină nedorită recurgând la avort * dintre acestea, aproximativ 300 nu au împlinit 19 de ani
De la începutul acestui an, în judeţul Vaslui au fost efectuate nu mai puţin de 1.239 de avorturi. Se constată o creştere cu 60% a întreruperilor de sarcină faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe astfel de intervenţii au fost făcute de femei din mediul rural, chiar dacă, prin cabinetele medicilor de familie ar fi avut posibilitatea să îşi ia anticoncepţionale în mod gratuit. Regretabil este şi faptul că multe dintre femeile care apelează la avorturi sunt foarte tinere. „Este un număr mare de avorturi înregistrate, raportat la numărul de 3.952 de naşteri din această perioadă. Trist este că multe dintre femei îşi încep viaţa sexuală la o vârstă foarte fragedă, vârstă la care nu îşi doresc un copil, dar din păcate nu folosesc nici mijloace de contracepţie. Există astfel un număr de un avort la o tânără sub 15 ani, 287 de întreruperi de sarcină efectuate de tinere între 15 şi 19 ani şi 236 de întreruperi ale unor femei cu vârsta între 20 şi 24 de ani”, ne-a spus Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Riscuri
Nivelul de educaţie şi lipsa de informaţii ar fi în opina specialiştilor cauzele pentru care un număr mare de femei apelează la intervenţii chirurgicale în loc să folosească mijloace de prevenţie a sarcinilor nedorite. Astfel, numărul femeilor din mediul rural care au recurs la avort (801) este mai mare decât al celor din mediul urban (438), ceea ce, în opinia specialiştilor, reflectă clar nivelul de educaţie sexuală din cele două medii sociale. Doamnele recunosc că nu e indicat să recurgă la avorturi. Nu se gândesc prea mult la consecinţele asupra sănătăţii, cât la păcatul comis. „E păcat să faci un avort, dar se mai întâmplă. Şi la mine s-a întâmplat odată. Am fost la părinte, mi-a citit, oricum îmi duc crucea. Sunt fete tinere fără minte. Acum, auzi că sunt tot felul de pastie, dar de multe ori, de ruşine nu te duci să ceri, că te ştie apoi tot satul”, a spus Maria din Văleni. Specialiştii spun că avortul este o intervenţie chirurgicală care nu este lipsită de riscuri şi deşi sunt mediatizate atât de mult consecinţele, mentalitate unui număr extrem de mare de femei rămâne aceeaşi: un avort nu durează mai mult de jumătate de oră. Psihologii, care au analizat la rândul lor aceste situaţii, spun că în multe cazuri, de vină nu este lipsa de informare, ci atitudinea cu care unele tinere tratează viaţa sexuală, considerând că lucrurile neplăcute nu li se vor întâmpla lor.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau