„Dorel“ a provocat pârjolul de la Seminarul Teologic FOTO
Dimensiune font:
Răsturnare de situaţie în cazul incendiului de la Seminarul Teologic, singurul din judeţul Suceava * focul nu a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la instalaţia electrică * un angajat al Arhiepiscopiei ar fi folosit o lampă pe gaz ca să dezgheţe o ţeavă de alimentare cu apă * a fost de ajuns o scânteie pentru ca totul să se transforme în scrum
La aproape o săptămână de la pârjolul care a distrus cel mai important lăcaş de cult din Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, poliţiştii şi pompierii au stabilit cauza. Concluzia a fost trasă în urma audierilor martorilor şi în special a celor care se aflau în clădire la momentul izbucnirii incendiului. „În urma activităţii comisiei inter-instituţionale, formată din specialişti pompieri şi poliţişti, a fost întocmit raportul de constatare în care s-au analizat cinci ipoteze privind izbucnirea incendiului ce a afectat, în data de 8 ianuarie, clădirea în care funcţionau birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi Seminarul Teologic Ortodox”, ne-a declarat Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Seminarul Teologic funcţiona ilegal EXCLUSIV
Focul nu a izbucnit în urma unui scurtcircuit la instalaţia electrică, aşa cum suspectau iniţial pompierii. Se pare că în dimineaţa zilei de 8 ianuarie, un angajat al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a vrut să dezgheţe o ţeavă de alimentare cu apă, folosind o lampă cu combustibil gazos.
Generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU, a declarat că focul s-a extins foarte repede pentru că edificiul era din lemn lăcuit.
Bilanţul incendiului de la Arhiepiscopie FOTO
Mai mult, misiunea de stingere a incendiului a fost îngreunată pentru că hidranţii din curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” (unde se află seminarul şi Arhiepiscopia – n.r.) erau îngheţaţi, la fel ca şi ţeava pe care a încercat „Dorel” să o dezgheţe. „Am fost nevoiţi să folosim hidranţii din afara mănăstirii, de la canalizarea oraşului. Misiunea a fost dificilă şi pentru că hidranţii erau îngheţaţi”, a declarat Burlui.
Seminarul, fără autorizaţie de construcţie
În urma incendiului, clădirea care se afla în vecinătatea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, monument UNESCO, a ars în totalitate. Edificiul avea demisol, parter şi mansardă, o suprafaţă desfăşurată de peste 1.500 de metri pătraţi. Clădirea găzduia birourile Arhiepiscopiei, dar şi Seminarul Teologic, cu tot cu spaţii de cazare, şi nu era autorizată de pompieri. Mai mult, nu s-a găsit nici autorizaţia de construcţie a unităţii de învăţământ. Există o autorizaţie de construcţie a edificiului care a ars, însă doar pentru sediul Arhiepiscopiei, pentru birouri şi pentru tipografie şi în niciun caz pentru o unitate de învăţământ. Potrivit proiectului, construcţia autorizată trebuia să aibă o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 1.200 de metri pătraţi. Or, construcţia care a ars avea, potrivit pompierilor, 1.500 de metri pătraţi.
La nivelul Consiliului Judeţean, instituţie care a eliberat autorizaţia în 2002, nu s-a găsit o actualizare a documentului şi nicio solicitare pentru schimbarea destinaţiei clădirii. Chiar şi aşa, în anul şcolar 2003-2004, Inspectoratul Şcolar şi-a dat acordul, în scris, pentru mutarea Seminarului de la Dumbrăveni, unde se afla, la Suceava. Decizia este greu de înţeles în contextul în care orele de curs urmau să se desfăşoare într-o tipografie, cu risc la incendiu. Aspectul este important pentru că şcoala avea peste 150 de elevi. Copiii au fost mutaţi, încă de săptămâna trecută la Grupul Şcolar nr.2.
„Incendiul a izbucnit în zona spălătorului, iar cauza probabilă de producere (a incendiului – n.r.) a fost flacăra deschisă provenită de la o lampă folosită fără respectarea măsurilor de protecţie la foc” - comunicatul de presă transmis de ISU Suceava.
Oana ŞLEMCO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau