A doua amânare pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare”
Dimensiune font:
Termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a aerogării a fost prelungit pentru a doua oară de la demararea proiectului * avioanele nu vor decola şi nici nu vor ateriza la Salcea mai devreme de luna octombrie * constructorul dă vina pe proiectant, despre care spune că nu a prins în proiect lucrări importante, care au fost deja parţial executate * amânarea implică şi cheltuieli mai mari cu cel puţin un milion de euro * neregulile au fost semnalate la vizita autorităţilor judeţene şi parlamentarilor suceveni şi botoşăneni pe şantierul din Salcea
Lucrările de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” ar fi trebuit să fie gata în luna iulie a acestui an, iar firma constructoare a dat asigurări că aşa va fi. Din acest moment apar şi problemele fiindcă după finalizarea lucrărilor de infrastructură, se va trece la efectuarea unor probe tehnice a aparaturii din dotarea aeroportului şi la obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Procedurile birocratice sunt de lungă durată, susţin autorităţile şi, ca urmare, aeroportul de la Salcea nu va fi operaţional în august, aşa cum a anunţat în mai multe rânduri conducerea Consiliului Judeţean, ci, în cel mai fericit caz, la sfârşitul lunii octombrie. „Este cea mai importantă lucrare de infrastructură din Moldova. Este extrem de complexă”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
Proiect greşit din start
Constructorul, mai exact reprezentantul firmei Tehnic Asist Botoşani, susţine că vina prelungirii termenului de finalizare a lucrărilor nu-i aparţine. Vinovat ar fi proiectantul care nu a prevăzut în proiect lucrări importante, precum conductele de scurgere a apelor pluviale de pe terasa turnului de control. Nici stabilizarea chimică a terenului de sub pista de decolare nu a fost prinsă în proiect. Proiectantul a prevăzut altă soluţie tehnică pentru stabilizare, una ineficientă, după părerea constructorului. Execuţia lucrărilor de stabilizare a costat un milion de euro şi s-a făcut pe banii constructorului. Acum, firma constructoare vrea să recupereze banii, fie de la stat, fie de la proiectant, cu toate că nu a obţinut girul niciunei structuri a statului atunci când a decis să investească aceşti bani. „Au fost executate lucrări de patru milioane de lei care nu au fost plătite şi nici măcar nu s-a încercat demararea procedurii, privind plata acestor lucrări”, ne-a declarat Gheorghe Risanovschi, reprezentant Tehnic Asist.
Reprezentantul firmei constructoare a semnalat încă de anul trecut deficienţele din proiect, dar reprezentanţii Aeroportului şi Consiliului Judeţean nu au făcut mare lucru pentru a rezolva problemele.
La şantierul de la aerogară a avut loc ieri o dezbatere iniţiată de deputatul PNL de Suceava, Alexandru Băişanu. Alături de conducerea Consiliului Judeţean Suceava şi de parlamentarii Steliana Miron (PNL) şi Neculai Bereanu (PSD), la întâlnire au participat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu, şi deputatul liberal Costel Şoptică. Acesta din urmă s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de modernizare a aeroportului chiar şi la data de 25 octombrie.
La finalul dezbaterii, autorităţile locale şi constructorul au precizat că vor da în judecată firma de proiectare, ca să recupereze banii pe care au fost nevoiţi să-i cheltuiască în plus din propriile buzunare pentru construcţia lucrărilor. Este vorba despre cel puţin un milion de euro cheltuiţi pentru stabilizarea terenului de sub pista de decolare şi aterizare şi încă 300.000 de lei pentru achiziţia unor conducte.
Citeşte şi: Centrul social transformat în casă de toleranţă
Oana ŞLEMCO
Proiectul privind modernizarea şi extinderea aeroportului de la Salcea, ce aparţine Consiliului Judeţean, este realizat de antreprenorul Tehnic Asist SRL Botoşani cu subantreprenorii aleşi. Conform contractului încheiat, data finalizării lucrărilor este 31.07.2015, potrivit graficului de execuţie semnat în anul 2013, în baza căruia s-a stabilit ca dată de începere a lucrărilor ziua de 19.08.2013. S-a acreditat, în ultimele luni, ideea tolerării unui alt termen, cel de 31 august 2015. Investiţia iniţială a fost calculată la 34,4 milioane de euro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau