Săteni forţaţi să devină orăşeni: „Este de necrezut ce ni se întâmplă!“ EXCLUSIV
Dimensiune font:
Câteva zeci de localnici din comuna Vicovu de Jos ar putea să devină orăşeni împotriva voinţei lor * oamenii susţin că Primăria oraşului Vicovu de Sus a solicitat în instanţă peste 300 de hectare de teren din proprietatea comunei Vicovu de Jos * cu toate că judecătorii nu s-au pronunţat definitiv în acest litigiu, oamenii din comună, care îşi au casele pe terenul revendicat, sunt îndrumaţi să-şi achite dările la oraş
Înainte să-şi spună păsul, localnicii nemulţumiţi din comuna Vicovu de Jos au ţinut să arate reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” unde este hotarul dintre cele două localităţi. Mica graniţă dintre comună şi oraş este marcată printr-o grămadă mare de pământ, din vârful căreia răsare o bornă. „Borna asta care delimitează localităţile Vicovu de Sus de Vicovu de Jos este veche de 500 de ani. Acum vor să modifice hotarul”, ne-a spus unul dintre nemulţumiţi. Din păcate, jumătatea de mileniu nu înseamnă mare lucru pentru autorităţile locale. „Este un litigiu în curs de soluţionare. Se află pe rolul Curţii de Apel Suceava. În momentul în care va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă, vom vedea soluţiile. Obiectul procesului este o zonă numită «la mal» care după Cadastrul vechi aparţinea comunei Vicovu de Jos. După reorganizarea din 1968 a fost trecută pe raza administrativă a oraşului Vicovu de Sus”, ne-a declarat Tiberiu Reuţ, consilier juridic la Primăria Vicovu de Sus.
Dacă instanţa se va pronunţa definitiv în favoarea localităţii Vicovu de Sus, circa 80 de oameni care locuiesc momentan în comuna Vicovu de Jos vor trebui să-şi facă buletine de oraş şi să-şi schimbe toate documentele de proprietate pe cheltuiala lor. Numai că ţăranii nu vor să devină orăşeni. „Sunt 22 de gospodării pe terenul revendicat şi aproape 80 de oameni, cu tot cu copii. Noi ne-am născut aici în comună şi nu vrem să aparţinem de Vicovu de Sus. Avem şi noi un cuvânt de spus. Nu putem fi ignoraţi. Este de necrezut ce ni se întâmplă! Sunt oameni la noi care au 90 de ani şi pe buletinul lor scrie de când se ştiu Vicovu de Jos”, ne-a declarat Constantin Ţugui, unul dintre săteni.
Forţaţi să achite taxe la oraş
În ciuda faptului că instanţa de judecată nu s-a pronunţat definitiv în acest caz, autorităţile locale par să fi tranşat problema. Localnicii susţin că Primăria Vicovu de Jos i-ar fi îndrumat deja să-şi plătească taxele la oraş. La început, oamenii au crezut că este o glumă. „Am cerut clarificări de la Primărie, dar nu mi s-a dat nicio explicaţie. Am aflat din vorbe că ar exista un proces între comune. Acest teren a aparţinut dintotdeauna comunei Vicovu de Jos, fapt relevat şi în hărţile cadastrale de pe vremea austriecilor, când Bucovina era ducat”, ne-a declarat Cornel Carcea, alt sătean.
Pe de altă parte, Adrian Ţugui, un alt locuitor al comunei, ne-a declarat că în urmă cu două săptămâni a vrut să cumpere o livadă, iar angajaţii de la Cadastru i-au cerut să intabuleze terenul pe oraşul Vicovu de Sus.
Există zeci de probleme similare pe raza judeţului Suceava. Doar instanţele de judecată vor să descâlcească litigiile imobiliare. Totuşi, ideal ar fi ca judecătorii să ţină cont şi de părerea oamenilor.
Citeşte şi: Un urs umblă slobod pe străzile Sucevei
Oana ŞLEMCO
„Nu vrem să fim orăşeni. Să ştiţi că pe aceste terenuri au locuit şi bunicii şi străbunicii noştri care erau din Vicovu de Jos. Asta a scris pe actele lor de identitate toată viaţa” -- Constantin Ţugui, localnic din Vicovu de Jos
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau