A fost cel mai rău an agricol din ultimul deceniu
Dimensiune font:
Oamenii se plâng că se descurcă greu cu banii, că statul plăteşte greu subvenţiile, că laptele şi carnea au preţuri tot mai mici * în replică, şeful judeţului, Gheorghe Flutur, le sugerează să se adune în asociaţii
Târgul Lăptarilor desfăşurat ieri la Câmpulung Moldovenesc a fost un bun prilej pentru crescătorii de animale să-şi spună păsurile şefilor judeţului. Ei s-au plâns nu doar de secetă, ci şi de indiferenţa celor de la Bucureşti, care plătesc subvenţiile cu mare întârziere.
„A fost cel mai rău an agricol din ultimul deceniu”, ne-a declarat Mihai Nisioi, crescător de animale din Câmpulung Moldovenesc. Bărbatul are o fermă cu aproape 70 de bovine şi ne-a explicat că, pe de o parte a fost afectate de seceta prelungită care a lovit şi zona de munte a judeţului Suceava, şi pe de altă parte subvenţiile nu s-au dat la timp, iar valoarea acestora a fost cu mult mai mică faţă de ceilalţi ani. „Subvenţiile au fost mai mici decât în ceilalţi ani. Mai sunt şi alte probleme. Preţul la lapte a tot scăzut. A scăzut mult şi preţul cărnii, iar asta ne afectează pe noi, crescătorii de animale. Noi vindem acum laptele cu preţul din 2003. Este de greu de crezut, dar acesta este adevărul. Eu fac agricultură de când mă ştiu, chiar dacă am reuşit să-mi fac propria fermă în 2010”, ne-a spus fermierul. Deşi nu prea are motive de bucurie, Mihai Nisioi şi-a luat familia, soţia şi copilul, şi, la invitaţia primarului de Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a expus câteva vaci la Târgul Lăptarilor, care s-a desfăşurat ieri.
Citește și
Producător agricol, cu atestat falsificat
Fermieri puţini
Târgul Lăptarilor este unul dintre cele mai cunoscute evenimente organizate în judeţul Suceava. Cu toate că a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, de la un an la altul, la acţiune participă tot mai puţini crescători de animale. Aspectul a fost semnalat şi de ppreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. „Mi-aş fi dorit să văd mai mulţi oameni aici la târg. E drept că subvenţiile au întârziat foarte mult, deşi până la urmă s-au dat în august. Ei trebuie să fie organizaţi şi să-şi ceară drepturile în perioada care urmează”, a declarat Flutur. El a mai spus că ar vrea să facă la Suceava un centru de achiziţie şi carantină de animale. „Zilele trecute am participat la cel mai mare târg de afaceri din lume, la Munchen. Am avut foarte multe discuţii cu posibilii investitori în România. Pregătesc crearea unui centru de achiziţie carantină şi colectare de animale, ce am văzut recent şi în Germania şi Austria. Oamenii îşi vând în mod civilizat, se anunţă din timp la o bursă de animale, şi junici, tauri şi oi de carne. Acolo se întâlneşte cererea cu oferta. Cred că civilizat este ca în zona noastră să înfiinţăm un astfel de mare centru de achiziţie şi carantină de animale”, a mai declarat şeful administraţiei judeţene. Gheorghe Flutur a precizat că oameni de afaceri din Qatar vor veni la Suceava, în zilele următoare, ca să discute despre exportul de carne de oaie spre ţările arabe.
Oana şLEMCO
„Au întârziat subvenţiile şi ne-au acaparat datoriile din această cauză” – Mihai Nisioi, fermier
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau