„Ministerul Agriculturii ar trebui să se mute în tarla!“
Dimensiune font:
Acesta este mesajul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui către decidenţii din Agricultură * Vasile Mihalachi a cerut urgentarea acordării despăgubirilor pentru fermierii loviţi de secetă * valoarea aproximativă a pagubelor provocate de lipsa de precipitaţii se ridică la peste 46 de milioane de lei * fermierii ar putea beneficia de despăgubiri, însă doar după ce Ministerul Agriculturii va primi acordul Comisiei Europene în acest sens
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat, că Ministerul Agriculturii trebuie să urgenteze acordarea sprijinul pentru fermierii afectaţi de secetă. Edilul a punctat că agricultorii nu au primit niciun răspuns concret din partea instituţiei, în ceea ce priveşte despăgubirile pe care le vor primi, din cauza pierderilor suferite pe fondul secetei excesive. Acesta consideră că Guvernul trebuie să gândească o serie de măsuri speciale pentru producătorii agricoli din zona Moldovei, care au fost cei mai afectaţi de lipsa precipitaţiilor. „Probabil, Ministerul Agriculturii este toropit de căldura din ultima vreme şi mai uită că agriculturii îi trebuie bani, apă, fonduri pentru reluarea ciclului de producţie pentru perioada 2015 – 2016. Cred că cei de la minister ar trebui să-şi aplece privirea şi gândurile către agricultura reală şi nu către agricultura de lângă Bucureşti şi în special către agricultura din Moldova, zonă care s-a lovit de această secetă necruţătoare. Cred că ar trebui să se înceapă cu nişte programe de susţinere a agricultorilor din Moldova, pentru că altfel, la anul fermierii din această zonă nu vor mai putea relua ciclul de producţie”, a declarat vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi. El a precizat că agricultorii sunt deja împovăraţi de taxe şi impozite şi de specula din domeniu, care nu poate fi controlată.
Strategii pe termen scurt şi mediu
Vasile Mihalachi consideră că agricultorii nu sunt deloc sprijiniţi la această dată, în condiţiile în care se vorbeşte foarte mult despre alinierea agriculturii româneşti standardele impuse de Uniunea Europeană. Inginer zootehnist de profesie, Vasile Mihalachi, consideră că cei din Ministrului Agriculturii sunt de cele mai multe ori nerealişti când întocmesc strategiile pe termen scurt şi mediu pentru sectorul agricol din ţara noastră. „Ministerul Agriculturii ar trebui să se mute în tarla, acolo unde temperatura la sol este de 50 de grade şi de unde agricultura se vede aşa cum este ea. Fierbe pământul şi noi nu luăm nicio măsură, iar pe deasupra fermierii sunt lăsaţi şi la mâna şacalilor care fixează preţul la marginea tarlalei. Sunt multe de spus în legătură cu agricultura. Eu cred că domnul ministru îşi va da seama, dar sper să nu fie prea târziu. Sper să nu-şi dea seama de problemele reale ale agriculturii, atunci când aceasta nu va mai putea fi salvată”, a mai spus Mihalachi. La nivelul judeţului Vaslui seceta a provocat pagube însemnate, cele mai afectate fiind culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui, în total în jur de 60.000 de hectare. Fermierii sunt dezorientaţi şi aşteaptă sprijinul promis de guvernanţi, deoarece în perioada următoare va începe campania de însămânţare a culturilor de toamnă.
CIteşte şi: Oamenii cumpără apa de la fântână
Tudor IFRIM
În timp ce agricultorii nu ştiu ce vor face şi cum îşi vor recupera pierderile suferite în această vară, oficialii Ministerului Agriculturii susţin că nu a fost finalizată evaluarea pagubelor din teren.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau