„Monumentul Salariului Minim”, ridicat la Slănic Moldova FOTO
Dimensiune font:
La invitaţia Alexandrei Nechita, o pictoriţă originară din Vaslui şi stabilită în SUA de mulţi ani, şase artişti brazilieni au realizat în staţiune mai multe lucrări de lemn, piatră şi din sare, inspiraţi de geografia şi istoria zonei. Creaţiile, finalizate în cadrul primei ediţii a taberei de artă contemporană «In Context», vor rămâne în staţiune. Alexandra Nechita va primi în toamnă şi titlul de cetăţean de onoare al aşezării montane.
Alexandra Nechita, cunoscută în vremea copilăriei drept „Micuţa Picasso” datorită talentului ei, a fost oaspetele oraşului-staţiune Slănic Moldova. Originară din Vaslui, ea este stabilită de mulţi ani în SUA, unde a deveni un artist cunoscut şi respectat. „Alexandra a fost oaspetele nostru la prima ediţie a taberei de artă contemporană «InContext» organizată în Slănic Moldova. Ne-a onorat prezenţa ei şi plăcerea cu care a primit invitaţia noastră, dar ne onorează şi acceptul ei la propunerea de a i se înmâna titlul de cetăţean de onoare al oraşului. La începutul toamnei voi face această propunere şi în Consiliul Local”, a spus primarul Gheorghe Baciu.
Alexandra Nechita, acum în vârstă de 31 de ani, a venit la Slănic Moldova şi a adus în tabără şase tineri artişti plastici din Brazilia, care au făcut în staţiune mai multe lucrări de lemn şi piatră, dar şi din sare, inspiraţi de geografia şi istoria zonei. „Iniţiativa este populară în comunitatea artiştilor. Dar faptul că are loc în staţiunea Slănic Moldova, că artiştii sunt din alt loc şi lucrează cu comunitatea şi resursele mi s-a părut genial. Pur şi simplu faptul că se aduce o energie şi un spirit nou alături de oamenii de aici. Nu am fost de opt ani în România şi venind aici mă ajută să mă regăsesc. Avem o ţară frumoasă şi e păcat să nu atragem atenţia”, spune artista. Potrivit viceprimarului Mihaela Elena Anton, tema principală a rezidenţei din acest an a fost apa, ca sursă şi resursă esenţială a vieţii, a biodiversităţii planetei, a culturii, memoriei şi spiritualităţii umane.
Lucrări inedite - „Monumentul Salariului Minim”
„Sonda Magică” este una dintre cele 16 opere de artă contemporană. Un artist brazilian a construit-o din pietrele culese din zonă şi-i invită pe trecători să urce până la ultima treaptă, să privească orizontul şi să se descarce de energia negativă adunată peste zi. Una dintre cele mai remarcabile lucrări din proiectul „In Context” este intitulată „Monumentul Salariului Minim”, realizată de Renato Maretti, lucrare care este amplasată chiar în parcul din Slănic Moldova. Lucrarea este compusă dintr-o structură din lemn pe care sunt gravate instrucţiunile şi din monede realizate manual din sare. „Doritorii pot lua o monedă, îşi pun o dorinţă în gând şi aruncă moneda într-un bazin cu apă din imediata vecinătate. Se spune că atunci când moneda se va topi, dorinţa se va îndeplini”, am aflat şi de viceprimarul Mihaela Elena Anton. „Este absolut minunat ce s-a întâmplat aici. Nu pot decât să felicit iniţiatorii acestui proiect şi să îndemn pe toată lumea să susţină astfel de acţiuni pentru că arta ne arată ne arată aşa cum suntem noi”, a fost de părere Alexandra Nechita.
Proiectul a fost organizat de Asociaţia de Artă „In Context” Slănic Moldova şi coordonat de Alina Georgiana Teodorescu, o artistă renumită care trăieşte la Londra, originară din oraşul-staţiune. „I-am încurajat să lucreze cu materialele de aici, cu oamenii. Vrem să aducem artişti din toată lumea pentru a facilita schimbul de experienţă. Pentru noi în general, pentru România, este esenţial să îmbrăţişăm astfel de acţiuni, pentru că putem învăţa şi putem înţelege că prin creativitate se poate dezvolta foarte mult ţara, iar în cazul de faţă, staţiunea Slănic Moldova”, am aflat de la Alina Georgiana Teodorescu.
„Este un loc calm şi plin de pace în care poţi să lucrezi”
Artiştii au lucrat timp de o lună şi au fost susţinuţi financiar de o asociaţie non-profit din străinătate. „A fost începutul unui vis şi nu-mi vine să cred că se termină. Este un loc calm şi plin de pace în care poţi să lucrezi. Oamenii sunt calzi. A fost o experienţă intensă. E un proiect deosebit pentru că nu doar am lucrat, am petrecut mult timp cunoscând oamenii, locul, cultură”, au mai spus şi Gabriela Gusmao şi Ricardo Castro, artişti din Brazilia. Proiectul a ajuns la final, astfel că artiştii vor pleca spre casele lor. Alexandra Nechita promite că va reveni la toamnă, când va primi înalta distincţie a oraşului. Deşi a plecat de mică din România, îşi iubeşte ţară şi îşi doreşte să o promoveze. Anul viitor, în tabăra de creaţie din Slănic Moldova vor veni să îşi arate măiestria artişti din India.
„Micuţa Picasso”, aşa cum a fost supranumită încă din copilărie pentru talentul şi stilul ei în pictură, s-a născut la Vaslui, dar din 1987 locuieşte în Statele Unite. A revenit de multe ori în ţară, unde a fost admirată pentru talentul ei. Florin CRĂCIUN
Artiştii brazilieni Felippe Moraes, Gabriela Gusmão, Ricardo Càstro, Renato Maretti, Liana Nigri, Patricia Francisco şi curatorul invitat Daniel Kraichete au lucrat în ateliere amenajate în clădirea istorică a cazinoului, construit în 1894 după planurile arhitectului ieşean George Sterian.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau