„Suntem furaţi pe faţă la facturi”
Dimensiune font:
Facturile la energie au stârnit discuţii aprinse în Comisia de Dialog Social a Prefecturii Iaşi, la care au luat parte şi parlamentari ieşeni * pornind de la un raport prezentat de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, o parte dintre directorii instituţiilor publice au tras un semna de alarmă asupra abuzurilor din facturi şi a contoarelor inteligente * prefectul judeţului, Marian Grigoraş, a promis că va chema la discuţii reprezentanţii E.ON, împreună cu membri ai Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei
Facturile lipsite de transparenţă au încins spiritele, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Iaşi. Directorii mai multor instituţii deconcentrate sunt nemulţumiţi de contoarele inteligente care sunt, potrivit acestora, în defavoarea consumatorului. Aceştia cer explicaţii de la E.ON privind calcului facturilor, care nu este întotdeauna transparent. La discuţii au luat parte inclusiv prefectul judeţului, Marian Grigoraş, alături de unii parlamentari ieşeni. Totul a pornit de la un raport prezentat de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Iaşi. Membrii comisiei au solicitat controale la furnizorii de utilităţi şi schimbarea legislaţiei învechite. „Stopaţi contoarele inteligente. Dacă s-au dat nişte avize de la ANRE pentru acestea, înseamnă cu această instituţie lucrează în favoarea cetăţeanului de rând ori a marilor companii? În toate facturile se depăşesc indicii puterii calorice, iar noi nu înţelegem modul de calcul. Nu există transparenţă, la E.ON, dacă te duci, e un fel de stat în stat. Mergeţi şi faceţi controale la modul de facturare, de măsurare a indicilor”, a declarat Doru Scripcaru, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România, sucursala Iaşi. Prefectul a dat asigurări că va invita la discuţii reprezentanţii furnizorilor de utilităţi, împreună cu membrii Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru a face lumină în privinţa modului de calcul al facturilor şi contorizării consumului. Oficialul a mai precizat însă faptul că OPC Iaşi nu are competenţe în domeniu din cauza legislaţiei învechite şi că alte instituţii sunt abilitate să facă astfel de controale. „Actul normativ de funcţionare al OPC este învechit, nu mai corespunde cu dezvoltarea ţării. Din partea noastră au fost sesizate şi aduse unele modificări, dar care nu se corelează cu alte normative, astfel că, în domeniul energiei, ne călcăm pe picioare cu alte instituţii specializate. Luna viitoare vom chema la discuţii, în cadrul comisiei, reprezentanţii E.ON împreună cu ANRE, pentru a lămuri modalităţile de contorizare şi facturare”, a declarat prefectul Marian Grigoraş.
Angajaţii OPC se plâng de lefuri
În cadrul Comisiei de Dialog Social, reprezentanţii OPC Iaşi au prezentat un raport al controalelor efectuate anul trecut. Numărul acţiunilor de control desfăşurate de ridică la 3.787, din care cele mai multe la produse şi servicii alimentare şi nealimentare. S-au aplicat 1.214 amenzi cu o valoare totală de 2,4 milioane de lei, dar din care s-au încasat, până la finele anului, doar 632 mii lei, adică un sfert din total. Dintr-un total de 62 probe prelevate, 14 au fost neconforme iar valoarea mărfurilor comunitare neconforme oprite definitiv de la comercializare se ridică la 20 mii lei. Tot în 2015 s-au înregistrat 3.708 petiţii, cele mai multe pe servicii nealimentare şi, pe un trend crescător, servicii financiare. Aproape jumătate dintre acestea au fost, însă, neîntemeiate. Angajaţii OPC Iaşi spun că volumul de muncă este mare comparativ cu lefurile primite, iar instituţia se confruntă cu lipsă de personal. „Există un volum mare de muncă, având în vedere că, în 2015, numărul total de controale a fost cu aproape o mie mai mare decât cu un an înainte. Lefurile sunt printre cele mai mici din toate organismele de control, iar noi lucrăm cu un total de nouă comisari”, a declarat Monica Pintilie, comisar în cadrul OPC Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau