„Toţi fermierii ieşeni îşi vor primi subvenţiile până la 30 martie”

Dimensiune font:

| 12-02-2018 05:00

Câteva mii de fermieri ieşeni încă aşteaptă plăţile de anul trecut pentru subvenţiile agricole * directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Iaşi, Leonard Stafie, a ţinut să-i asigure pe fermieri că îşi vor primi subvenţiile, integral, până în martie * întârzieri mai sunt doar faţă de cei care au avut control prin teledetecţie


- Domnule director, o mare parte a fermierilor ieşeni se plâng de faptul că subvenţiile pe anul trecut nu le-au fost achitate. Ce ar trebui să afle aceştia în legătură cu acest subiect ?

- Din aproximativ 24.000 cereri înregistrate la nivelul judeţului Iaşi au fost plătite integral aproximativ 18.000. Din punctul de vedere al rapoartelor de control vizând neregulile, ne-am situat sub plafonul de 2%, iar în raportat cu eşantionul de control, la nivel naţional, asta înseamnă foarte puţin. Practic, nu am avut erori majore la fermieri. În general, au fost situaţii în care cultura a fost schimbată sau alte mici erori, ceea ce nu influenţează plata şi nu conduce la o penalizare drastică a fermierilor. Despre reclamaţii, acestea au fost foarte puţine şi discutăm doar de una sau două la nivelul judeţului.

- Referitor la controalele prin teledetecţie, cele care întârzie, de fapt, plăţile, când vom afla ce măsuri au fost luate, concret?

- Se lucrează la deblocarea banilor pentru unele zone de interes ale judeţului, cum ar fi Hârlău, Belceşti, Focuri şi o parte din zona Târgu Frumos, unde au existat contraole prin teledetecţie. După cum ştiţi, noi avem două tipuri de controale, unul clasic - unde mergem pe teren cu GPS-ul, dar şi după imagini satelitare, unde, în funcţie de starea de vegetaţie, se măsoară suprafaţa deţinută de fermier. La teledetecţie se face deja reimportul datelor, iar acum se lucrează şi pentru fermierii vizaţi de acest control. Discutăm de 1.500 – 2.000 fermieri controlaţi prin teledetecţie.

- Putem vorbi, totuşi, despre o dată limită în acest sens?

- Sperăm ca până la 30 martie să avem achitată plata pentru toţi cei 24.000 de fermieri ieşeni. Este şi în interesul nostru deoarece începând cu 1 martie se demarează primirea cererilor de plată la nivelul agenţiei şi s-ar suprapune cu campania, ceea ce ar fi destul de obositor şi stresant, atât pentru angajaţi, cât şi pentru fermieri. Ca în fiecare an, volumul de muncă este foarte mare, dar noi suntem pregătiţi în a rămâne la muncă peste program şi a veni în weekend. Sigur, facem programări dela 1 martie până la 15 mai, dar se mai întâmplă să nu vină la programul stabilit. Din experienţa anilor trecuţi, la Iaşi niciodată nu s-a depăşit acest termen.

- Când vor începe informările în teren pentru fermieri?

- Aşteptăm şi noi ordinul de ministru prin care să se stabilească criteriile de primire a cererilor de plată, dar nu credem că vor fi schimbări majore. O să urmeze o perioadă de informare, la sfârşitul lunii februarie, în tot judeţul şi o să informăm fermierii când trebuie să vină, să respecte programarea. Schemele de plată pentru 2018 rămân aceleaşi şi mergem cu ele până în 2020.

- Există noutăţi în ceea ce priveşte Registrul genealogic al raselor?

- De registrul genealogic al raselor se ocupă unele asociaţii care au cartea de rasă. Avem sprijinul cuplat pe zootehnie, respectiv ovine şi bovine, iar dacă exemplarele sunt „metis” sau „rase pure” şi au documentul de provenienţă, se primeşte acea subvenţie, care nu este deloc mică, pe carne sau pe lapte.

- Există programe prin care se pot obţine subvenţii pentru animale care nu există în exploataţie?

- Vorbim despre un an de referinţă, o dată la care s-a înfiinţat ferma. Esrte vorba de numere de capete la vaci de peste 1 an şi opt luni. Dacă, spre exemplu, avem o exploataţie din 2015, luată ca an de referinţă, pentru perioada PNDL 2014-2020, se merge cu subvenţia până în 2020, indiferent daca ai acelaşi număr de capete sau măreşti efectivul. Condiţia este să ai cel puţin un animal în exploataţie.

- În ultimele zile s-a tot vorbit, la nivel central, de plata în avans pentru anul 2018, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie. Vor putea fi respectate aceste termene?

- Pentru campania de subvenţii pe 2018 există un ordin de ministru prin care s-au stabilit nişte date şi este vorba de 1 martie – 15 mai - în care se depun cereri de plată fără penalizări, 1 iunie – 1 iulie - când se va efectua controlul administrativ, 1 iulie – 1 octombrie - când se efectuează control la faţa locului, iar plata avansului este prevăzută pentru perioada 16 octombrie – 30 noiembrie. Plata finală pentru anul 2018 va fi 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019. Credem că vor fi şi cazuri în care plăţile se vor face până la 31 iunie, din motive care ţin de sistemul informatic, ori de fermier.

- Schimbând puţin registrul, a existat un program naţional de împădurire, în 2017, dar care, din păcate, nu a avut ecou la Iaşi. Care sunt cauzele?

- Nu am avut nicio solicitare. Aici sunt mai multe piedici, iar una ar fi cea a titlului de proprietate. În toată România, nu doar în judeţul Iaşi, nu există dezbaterea moştenirii. În momentul în care vrei să accesezi acest program, trebuie să fii proprietar asupra terenului. O altă problemă este legată de punctaj, iar judeţul Iaşi are un punctaj aproape de zero, iar atunci când intri la nivel naţional cu evaluarea proiectelor, nu ai nicio şansă de reuşită. Apoi vorbim de multă birocraţie şi este descurajant pentru micii fermieri. 

***

În anul 2017, APIA Iaşi a procesat 24.049 cereri unice (cele mai multe provenind din zona Paşcani şi Târgu Frumos), aferente unei suprafeţe de 261.046,40 hectare, alături de 1.700 cereri pentru scheme de plată în zootehnie

 

 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei