„Toţi fermierii ieşeni îşi vor primi subvenţiile până la 30 martie”
Dimensiune font:
Câteva mii de fermieri ieşeni încă aşteaptă plăţile de anul trecut pentru subvenţiile agricole * directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Iaşi, Leonard Stafie, a ţinut să-i asigure pe fermieri că îşi vor primi subvenţiile, integral, până în martie * întârzieri mai sunt doar faţă de cei care au avut control prin teledetecţie
- Domnule director, o mare parte a fermierilor ieşeni se plâng de faptul că subvenţiile pe anul trecut nu le-au fost achitate. Ce ar trebui să afle aceştia în legătură cu acest subiect ?
- Din aproximativ 24.000 cereri înregistrate la nivelul judeţului Iaşi au fost plătite integral aproximativ 18.000. Din punctul de vedere al rapoartelor de control vizând neregulile, ne-am situat sub plafonul de 2%, iar în raportat cu eşantionul de control, la nivel naţional, asta înseamnă foarte puţin. Practic, nu am avut erori majore la fermieri. În general, au fost situaţii în care cultura a fost schimbată sau alte mici erori, ceea ce nu influenţează plata şi nu conduce la o penalizare drastică a fermierilor. Despre reclamaţii, acestea au fost foarte puţine şi discutăm doar de una sau două la nivelul judeţului.
- Referitor la controalele prin teledetecţie, cele care întârzie, de fapt, plăţile, când vom afla ce măsuri au fost luate, concret?
- Se lucrează la deblocarea banilor pentru unele zone de interes ale judeţului, cum ar fi Hârlău, Belceşti, Focuri şi o parte din zona Târgu Frumos, unde au existat contraole prin teledetecţie. După cum ştiţi, noi avem două tipuri de controale, unul clasic - unde mergem pe teren cu GPS-ul, dar şi după imagini satelitare, unde, în funcţie de starea de vegetaţie, se măsoară suprafaţa deţinută de fermier. La teledetecţie se face deja reimportul datelor, iar acum se lucrează şi pentru fermierii vizaţi de acest control. Discutăm de 1.500 – 2.000 fermieri controlaţi prin teledetecţie.
- Putem vorbi, totuşi, despre o dată limită în acest sens?
- Sperăm ca până la 30 martie să avem achitată plata pentru toţi cei 24.000 de fermieri ieşeni. Este şi în interesul nostru deoarece începând cu 1 martie se demarează primirea cererilor de plată la nivelul agenţiei şi s-ar suprapune cu campania, ceea ce ar fi destul de obositor şi stresant, atât pentru angajaţi, cât şi pentru fermieri. Ca în fiecare an, volumul de muncă este foarte mare, dar noi suntem pregătiţi în a rămâne la muncă peste program şi a veni în weekend. Sigur, facem programări dela 1 martie până la 15 mai, dar se mai întâmplă să nu vină la programul stabilit. Din experienţa anilor trecuţi, la Iaşi niciodată nu s-a depăşit acest termen.
- Când vor începe informările în teren pentru fermieri?
- Aşteptăm şi noi ordinul de ministru prin care să se stabilească criteriile de primire a cererilor de plată, dar nu credem că vor fi schimbări majore. O să urmeze o perioadă de informare, la sfârşitul lunii februarie, în tot judeţul şi o să informăm fermierii când trebuie să vină, să respecte programarea. Schemele de plată pentru 2018 rămân aceleaşi şi mergem cu ele până în 2020.
- Există noutăţi în ceea ce priveşte Registrul genealogic al raselor?
- De registrul genealogic al raselor se ocupă unele asociaţii care au cartea de rasă. Avem sprijinul cuplat pe zootehnie, respectiv ovine şi bovine, iar dacă exemplarele sunt „metis” sau „rase pure” şi au documentul de provenienţă, se primeşte acea subvenţie, care nu este deloc mică, pe carne sau pe lapte.
- Există programe prin care se pot obţine subvenţii pentru animale care nu există în exploataţie?
- Vorbim despre un an de referinţă, o dată la care s-a înfiinţat ferma. Esrte vorba de numere de capete la vaci de peste 1 an şi opt luni. Dacă, spre exemplu, avem o exploataţie din 2015, luată ca an de referinţă, pentru perioada PNDL 2014-2020, se merge cu subvenţia până în 2020, indiferent daca ai acelaşi număr de capete sau măreşti efectivul. Condiţia este să ai cel puţin un animal în exploataţie.
- În ultimele zile s-a tot vorbit, la nivel central, de plata în avans pentru anul 2018, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie. Vor putea fi respectate aceste termene?
- Pentru campania de subvenţii pe 2018 există un ordin de ministru prin care s-au stabilit nişte date şi este vorba de 1 martie – 15 mai - în care se depun cereri de plată fără penalizări, 1 iunie – 1 iulie - când se va efectua controlul administrativ, 1 iulie – 1 octombrie - când se efectuează control la faţa locului, iar plata avansului este prevăzută pentru perioada 16 octombrie – 30 noiembrie. Plata finală pentru anul 2018 va fi 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019. Credem că vor fi şi cazuri în care plăţile se vor face până la 31 iunie, din motive care ţin de sistemul informatic, ori de fermier.
- Schimbând puţin registrul, a existat un program naţional de împădurire, în 2017, dar care, din păcate, nu a avut ecou la Iaşi. Care sunt cauzele?
- Nu am avut nicio solicitare. Aici sunt mai multe piedici, iar una ar fi cea a titlului de proprietate. În toată România, nu doar în judeţul Iaşi, nu există dezbaterea moştenirii. În momentul în care vrei să accesezi acest program, trebuie să fii proprietar asupra terenului. O altă problemă este legată de punctaj, iar judeţul Iaşi are un punctaj aproape de zero, iar atunci când intri la nivel naţional cu evaluarea proiectelor, nu ai nicio şansă de reuşită. Apoi vorbim de multă birocraţie şi este descurajant pentru micii fermieri.
***
În anul 2017, APIA Iaşi a procesat 24.049 cereri unice (cele mai multe provenind din zona Paşcani şi Târgu Frumos), aferente unei suprafeţe de 261.046,40 hectare, alături de 1.700 cereri pentru scheme de plată în zootehnie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau