Achitat de judecători după opt ani de procese EXCLUSIV
Dimensiune font:
Fostul primar al comunei Moara, Constantin Riza, a trăit un coşmar timp de opt ani * în 2005, a fost acuzat că a comis inginerii funciare şi că a prejudiciat statul român cu aproape un milion de euro * după procese chinuitoare, Constantin Riza a fost achitat de judecători * din cauza stresului s-a îmbolnăvit, iar acum trăieşte dintr-o pensie de nici 600 de lei * ca să mai câştige un ban vrea să devină taximetrist
Constantin Riza are 58 de ani. A fost primarul comunei Moara în perioada 2000 – 2004. „Nu era muncă uşoară. Erau probleme mari cu fondul funciar”, ne-a spus fostul primar. În 2004, Riza nu a mai candidat pentru un nou mandat. Un an mai târziu, a fost acuzat de subprefectul de atunci, Alexandru Băişanu, şi de noua conducere a Primăriei Moara că a falsificat şapte hotărâri judecătoreşti prin care a mărit suprafaţa de teren care trebuia retrocedată unor săteni. Terenul retrocedat se afla atunci în posesia Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Fostul primar recunoaşte că a semnat un tabel care conţinea numele proprietarilor şi suprafeţele falsificate, dar spune că a făcut-o fără intenţie. A semnat „ca primarul”, cum se spune atunci când nu eşti atent pe ce act oficial îţi pui avizul. Vinovaţi ar fi fost angajaţii din subordinea sa şi cei care au condus primăria timp de un deceniu, după Revoluţie. „Am semnat, dar mă bazam pe celelalte trei semnături de pe tabel. M-am gândit că au semnat specialiştii şi m-am bazat pe ei. Nu am falsificat nicio hotărâre, nu mă ocupam efectiv de fondul funciar. Se ocupa viceprimarul de atunci”, ne-a spus Constantin Riza.
Pagubă de un milion de euro
După demararea cercetărilor, procurorii au făcut un calcul şi l-au acuzat pe fostul primar că ar fi încercat să-şi însuşească 22 de hectare de teren. Iniţial au fost cercetaţi, pe lângă Constantin Riza, şi trei angajaţi ai Primăriei. Ulterior, cei trei au scăpat de urmărirea penală. Doar fostul primar a fost trimis în judecată. „M-au acuzat de înşelăciune împotriva statului român, fals intelectual, abuz în serviciu. Prejudiciul era calculat la un milion de euro”, a explicat fostul ales local.
Au urmat opt ani de procese chinuitoare. Din cauza stresului, fostul primar a făcut şi un infarct. Nu mai are voie să depună efort fizic. Anul trecut s-a pensionat pe caz de boală. Încasează lunar de la stat mai puţin de 600 de lei. Acum ar vrea să-şi schimbe gradul de handicap de la II la III, ca să poată munci ca taximetrist.
Nevinovat, definitiv
Anul acesta, fostul primar a fost achitat de judecători. Hotărârile falsificate au fost remediate. „Doar martorii din proces ştiu că am fost achitat. Vă daţi seama că oamenii m-au condamnat când au văzut articolele din presa locală de acum opt ani”, a completat Riza. Fostul primar ne-a spus că nu are nici măcar un metru pătrat de teren în Moara şi că a fost acuzat pe nedrept.
Constantin Riza îi sfătuieşte pe primari să fie atenţi la ce semnează şi să-şi aleagă atent oamenii din subordine. Mai mult, el crede că ar fi corect ca şi angajaţii din aparatul de specialitate al Primăriei să răspundă pentru faptele comise.
Citeşte şi: Gafe uriaşe la testele naţionale
Oana ȘLEMCO
„Am fost purtat 8 ani pe drumuri. La Tribunal mă chemau numai joia, când veneau toţi infractorii încătuşaţi. Te simţeai ca un infractor printre ei” - Constantin Riza, fost primar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau