Activitatea prefectului, la bani mărunţi
Dimensiune font:
Primarii, directorii de deconcentrate și angajații Insituției Prefectului au disecat activitatea de 15 luni a prefectului Dan Cârlan * cu câteva excepții, majoritatea evaluatorilor au fost mulțumiți de prestația trimisului Guvernului în teritoriu * ieri a încetat mandatul de detașare a lui Dan Cârlan, iar pentru următoarele două săptămâni, atribuțiile de prefect au fost predate subprefectului Bogdan Abalași
Guvernul a remis ieri, 23 decembrie, hotărârea de încetare a detașării pe funcția de prefect a lui Dan Cârlan, care va intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Înainte de predarea ștafetei, Dan Cârlan a solicitat o evaluare din partea tuturor factorilor de colaborare, inclusiv primarii, șefii deconcentratelor din județ și angajații Prefecturii Iași. Într-un procent categoric, toate cele trei categorii de evaluatori, sub semnul anonimatului, s-au arătat mulțumiți de deschiderea prefectului față de problemele județului. Juriul care s-a ocupat de deschiderea plicurilor și a asistat la centralizarea datelor a fost format strict din rândul jurnaliștilor. Din totalul primarilor, două au omise, una fiind Primăria Municipiului Iași, unde s-a considerat că există un regim aparte de restul unităților administrativ-teritoriale și Primăria Valea Seacă, acolo unde primarul a fost eliberat din funcție la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat definitiv. În total au răspuns 96 de primării. „Grupul primarilor a fost, la rândul său, desfăcut în două subcomponente, respectiv primari PSD și primari non-PSD, pentru a putea analiza separat opiniile acestora. Pentru fiecare grup de respondenți, s-a desigilat plicul exterior, iar plicul alb din interior, care conține chestionarul completat, a fost depus nedesfăcut în urna specifică. În acest fel s-a asigurat depersonalizarea votului și imposibilitatea devoalării autorului oricărui chestionar”, a precizat Dan Cârlan.
Primarii, mulţumiţi de colaborare
În ceea ce privește evaluarea nivelului de disponibilitate a prefectului la problemele primarilor, 90% au răspuns cu foarte bine, 9% cu bine și 1% cu potrivit iar pentru nivelul de acces liber la prefect, direct sau telefonic, 94% dintre primari au răspuns că nu au avut probleme în timp ce 6% au spus că uneori au întâmpinat dificultăți. Pentru aprecierea nivelului de implicare a echipei prefecturii la solicitări, 81% dintre primari au răspuns cu foarte bine, 16% cu bine, 1% potrivit și 1%, slab iar la nota de profesionalism al prefectului, pregătirea și înțelegerea problemelor, 87% au răspuns cu foarte bine, 12% cu bine și 1% potrivit. Întrebați dacă prefectul a avut un comportament abuziv ori și-a depășit atribuțiile, toți primarii au negat acest aspect. Una din cele mai importante repere din chestionar a fost de comparație a calității prestanței actualului prefect față de cei cu care primarii au mai colaborat. La acest capitol, 55% au specificat că este mult mai bună, 27%, mai bună iar 18%, comparabilă. În final, ultima întrebare din chestionarul adresat primarilor face referire la comportamentul politic sau tehnocrat al lui Dan Cârlan. La această întrebare, 88% au bifat comportament tehnocrat iar 10%, politic. Sub protecția anonimatului, un primar a fost nemulțumit de cum s-au organizat alegerile prezidențiale.
Dan Cârlan preferă o funcţie locală
Directorii instituțiilor deconcentrate au mai indulgenți, cu Dan Cârlan, majoritatea fiind mulțumiți de activitatea prefectului. În schimb, în cadrul angajaților Prefecturii, opiniile sunt împărțite. Cu toate că majoritatea l-au susținut pe Dan Cârlan, unul dintre angajați a pus sub semnul întrebării organizarea evaluării, motivând că nu ar exista suficientă transparență iar timpul de organizare a fost scurt. Un alt angajat l-a sancționat dur pe prefect, bifând „slab” la toate capitolele, inclusiv comparativ cu alți prefecți ori pe ansamblu a activității de un an și trei luni a lui Dan Cârlan. Un alt angajat a apreciat însă... „sprijinul emoțional pe care prefectul l-a acordat personalului”. Cu ocazia evaluării, Dan Cârlan a menționat că, între o funcție centrală și una cu caracter local, ar prefera a doua variantă. Întrebat dacă va reintra în politică, acesta nu a oferit un răspuns concludent dar a precizat că ar lua în condiserare o asemenea oportunitate. Dacă situația lui Marian Șerbescu, șeful cancelariei prefectului rămâne incertă după plecarea lui Dan Cârlan, subprefectul Bogdan Abalași este hotărât să rămână. „Sunt la al treilea prefect. Nu știu cine va veni dar sunt dispus să colaborez cu viitorul prefect”, a declarat Bogdan Abalaşi.
Vezi aici evaluarea integrala a prefectului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau