Acuzaţii de dare de mită la DSP Vaslui
Dimensiune font:
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui este bănuită că ar fi primit bani şi un parfum pentru a elibera nişte autorizaţii * actele au fost cerute de managerul clinicii New Central Med, Elena Duţă Niţescu, trimis în judecată pentru dare de mită * ea ar fi dat cadourile ca să obţină avizul de funcţionare pentru un punct de lucru în Vaslui * unitatea a intrat în atenţia poliţiştilor după ce s-a aflat că desfăşura o întreagă afacere cu fişe medicale auto * documentele erau eliberate fără ca viitorii şoferi să fie consultaţi * în afacere erau implicaţi şi instructori auto * Poliţia a declanşat o anchetă, punctul de lucru din Vaslui a fost închis, iar rezultatele anchetei n-au apărut nici astăzi, la aproape doi ani de la incidente
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au trimis-o în judecată pe Elena Duţă Niţescu, managerul clinicii băcăuane New Central Med. Împreună cu psihologul Mihaela Cazacu, este acuzată de cumpărare de influenţă şi dare de mită după ce ar fi oferit bani şi un parfum conducerii DSP în vederea obţinerii avizului de funcţionare pentru punctul de lucru deschis la Vaslui de clinica New Central Med, din Bacău.
Un parfum şi 300 de euro pentru un aviz de funcţionare
300 de euro şi un parfum este mita pe care persoane din conducerea DSP Vaslui ar fi primit-o pentru avizul de funcţionare. Totul s-ar fi întâmplat în anul 2013. Un an mai târziu, clinica a intrat într-un mare scandal după ce preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui a reclamat, la Parchet, faptul că acolo e o adevărată mafie, eliberându-se viitorilor şoferi fişe medicale, contracost, fără niciun fel de control medical.
Şoferi orbi, epileptici şi cu alte afecţiuni
Mioara Daşcău, preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui a declarat, în anul 2014, că s-a confruntat cu pacienţi cu afecţiuni grave care au obţinut parafele pe fişele medicale, deşi boala lor era un pericol pentru şofat.
„Am avut cazuri, atât eu, cât şi foarte mulţi colegi de-ai mei, de pacienţi care au venit la noi după ce au fost la medicii specialişti să-şi facă fişele medicale. În cinci minute, cât stă pacientul în cabinetul unui specialist, acesta din urmă nu are cum să-şi dea seama dacă are vreo boală clinică. Poate la mine e în evidenţă cu epilepsie, sau cu alte afecţiuni. Poate un om nu aude, poate nu vede… În fond, e vorba de siguranţa noastră. Toţi avem copii…”, declara atunci dr. Mioara Daşcău, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Ancheta Poliţiei bate pasul pe loc
Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Vaslui au ridicat în luna august 2014 mai multe documente de la Clinica New Central Med din municipiul Vaslui, şi au declanşat o anchetă. Clinica a mai funcţionat o perioadă, medicii de acolo începând să-şi facă treaba cum trebuie. Nu după mult timp aceasta s-a închis lăsând un bilet în uşă pentru cei care au plătit pentru fişe că dacă vor să fie examinaţi trebuie să meargă la Bacău. Astfel, mulţi vasluieni au rămas atunci şi fără bani şi fără fişe medicale.
Între timp, la aproape doi ani de declanşarea anchetei Poliţiei, nu a apărut niciun rezultat.
În paralel, la Tribunal, cu ocazia audierilor, una dintre asistente, Geanina Cojocaru, a povestit anchetatorilor că a fost pusă de către manager să ofere directorului adjunct al DSP Vaslui, Luminiţa Costache, 100 de euro şi un parfum de 69 de euro, iar directorului general, Mihaela Vlada, suma 200 de euro. În faţa anchetatorilor, cele două au negat că ar fi primit mită, iar managerul clinicii medicale a spus că nu a dat bani, ci doar un parfum Luminiţei Costache, ca un gest de politeţe, pentru că îi este o persoană dragă.
Citeşte şi: Ambulanţa Vaslui stă pe un butoi de pulbere
Roxana NĂSTASĂ, Tudor IFRIM
„Dosarul e în lucru, ancheta e aproape de final” - reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau