Adevărul şocant din spatele tragediei de la Ciurea FOTO VIDEO
Dimensiune font:
* şapte familii sunt într-o situaţie disperată după ce au pierdut agoniseala de o viaţă într-un incendiu care a mistuit un complex de apartamente în comuna Ciurea * una dintre familiile sinistrate are un copil bolnav de autism şi trăieşte doar din banii pe care tatăl îi obţine ca electrician la Spitalul „Sf. Spiridon” * printre sinistraţi se mai numără mame singure, şomeri, pensionari pe caz de boală şi datornici la bănci
Un incendiul izbucnit pe 17 martie în Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, a năruit speranţele pentru o viaţă decentă ale unor familii de oameni cu posibilităţi materiale reduse. Zeci de oameni au rămas pe drumuri, fiind acum la mila societăţii şi a autorităţilor. Printre aceştia, cel mai dureros caz este a unei familii umile, cu un copil suferind de autism, în care toţi membrii acesteia trăiesc din leafa pe care tatăl o câştigă în calitate de electrician la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi. Conducerea spitalului a găsit o soluţie de moment, oferind familiei Pedrovici o cameră, până când şefii judeţului vor găsi o rezolvare concretă pentru sinistraţii din Lunca Cetăţuii.
„În urma acestui eveniment nefericit, conducerea Spitalului s-a mobilizat pentru a veni în sprijinul acestei familii. Am reuşit să-i găsim o cameră în Căminul Spitalului Sf. Spiridon din Tudor Vladimirescu, care a fost igienizată şi renovată din fondurile spitalului. În două zile, salariatul s-a putut muta în această locuinţă, până la găsirea unei altei soluţii. Întreg personalul spitalului a fost solidar în acest caz şi a făcut chetă pentru a achiziţiona un pat, lenjerie, frigider, aragaz şi vesela necesară într-o bucătărie. În plus, s-au donat haine, alimente şi diferite sume de bani pentru a putea ieşi din acest impas”, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”. Mircea Pedrovici este angajat al spitalului de peste 20 de ani, fiind singurul care întreţine familia, soţia având grijă de unul din copii care este paralizat şi suferă de autism.
Şapte familii au nevoie de ajutor urgent
Din cele 13 familii afectate de tragedia din Ciurea, şapte sunt într-o situaţie critică. Mai mult, autorităţile locale nu au reuşit să ia legătura cu toţi, o parte dintre ei plecând deja la rude în alte judeţe. „Din cele 13 familii, o parte s-au retras în alte localităţi. De exemplu, trei familii au plecat în Urecheşti, judeţul Vrancea. Avem o persoană care este internată în spital la Institutul de Oncologie şi am înţeles că urmează să fie supusă unei operaţii şi apoi avem persoane singure sau familii cu copii”, a declarat Monica Huţanu, secretarul comunei Ciurea.
Fără sprijinul autorităţilor locale, cele şapte familii riscă să-şi trăiască restul vieţii în stradă, pentru că o parte au rate la bănci, iar alţi locatari nu au niciun venit. Spre exemplu, Georgiana Anton, care abia îşi cumpărase apartamentul, are salariu minim pe economie şi lucrează ca vânzătoare. În momentul de faţă s-a retras la părinţii din Iaşi. Apoi, Constantin Angheluţă este pensionat pe caz de boală, persoană singură care stă mai mult la pat şi are o pensie de 500 de lei. Familia Răgoşcă Constantin are un copil de trei ani. Tatăl s-a retras la părinţii din Leţcani pentru că e mai aproape să facă naveta la locul de muncă, iar soţia locuieşte cu copilul la părinţi, în Iaşi. Leonard Drariu este şomer şi a solicitat Primăriei Ciurea un loc de muncă. Lucia Spătaru este o mamă singură cu un copil de patru ani, fără niciun fel de venituri, iar în prezent stă cu chirie în Iaşi. Radu Ioan Burduhosu, de asemenea persoană singură, locuieşte momentan la un cămin în Bularga şi nu are niciun venit. Familia Pedrovici are doi copii, unul de 17 ani şi altul de 24 de ani, diagnosticat cu autism.
Citeşte şi Bugetul judeţului intră în zodia rectificărilor
Citeşte şi Primarii nu-şi cunosc graniţele comunelor pe care le conduc
Instituţiile publice nu s-au înghesuit să-i sprijine
Ieri, în cadrul unei întruniri pe tema tragediei din Ciurea, prefectul Dan Cârlan a cerut sprijin din partea directorilor de deconcentrate pentru familiile sinistrate, dar a fost uluit de lipsa de iniţiativă. A fost nevoie ca prefectul să nominalizeze şapte echipe care vor lua în grijă câte o familie şi vor efectua anchete sociale. „A fost un eveniment tragic, din care ne-am ales cu 13 familii sinistrate, din care şapte sunt cu situaţii critice şi care necesită atenţia noastră. Vreau ca toţi directorii să facă echipe şi să demareze acţiuni de ajutorare a oamenilor sinistraţi şi să căutăm mijloace pentru acordarea unui sprijin. Cer ca instituţiile publice să aibă în grijă câte o familie şi să-i sprijine aşa cum pot. Se apropie Paştele şi ştim ce înseamnă să pierzi tot. Acei oameni nu au reuşit decât să-şi salveze copiii şi hainele de pe ei, în rest a ars tot, inclusiv documente. Vă rog să vă ocupaţi mai puţin de coşurile de paşte pentru prefect sau şefii din ministere şi să îi ajutăm pe aceşti oameni”, a recomandat prefectul Dan Cârlan.
Citeşte şi EXCLUSIV Scene de groază sub pasarela Bucium
***
Incendiul de pe 17 martie din Lunca Cetăţuii a lăsat pe drumuri 13 familii, dintre care şapte sunt într-o situaţie critică. Nu au existat victime, însă întregul imobil a fost distrus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau