Adio bani europeni pentru Insula de Agrement
Dimensiune font:
Complexul ar fi trebuit să fie funcţional în sezonul estival 2016 * lipsa finanţării împiedică acest lucru * banii europeni, nu mai puţin de 5 milioane de euro, sunt ca şi pierduţi, iar finalizarea lucrărilor nu va avea loc până la sfârşitul lunii iunie
Proiectul de peste 10 milioane de euro, „Reabilitare şi modernizare Insula de Agrement Bacău”, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. Finanţarea Europeană a fost de doar 50%, adică peste 5 milioane de euro. Banii trebuiau cheltuiţi pentru finalizarea proiectului până pe data de 31 decembrie 2015. Nici termenul prelungit, 30 iunie 2016, care permitea autorităţilor locale să salveze o parte din banii europeni, nu va putea fi însă respectat conform ultimelor declaraţii ale viceprimarului Ilie Bîrzu, cel care se vehiculează că îl va înlocui pe primarul suspendat al Bacăului. „Este un risc la Insula de Agrement de neîncadrare în termen permis de Uniunea Europeană, sfârşitul lunii iunie. Neîncadrarea în termen duce practic la returnarea banilor daţi de Uniunea Europeană”, a susţinut viceprimarul Ilie Bîrzu.
Toate cele 10 milioane de euro vor trebui achitate din bugetul local, dacă nu se vor găsi alte surse de finanţare, pentru care sunt foarte slabe şanse în condiţiile pierderii unei finanţări. „Vom finaliza lucrările din bugetul local sau alte surse de finanţare, dacă nu se accesează un alt program de finanţare”, a Ilie Bîrzu.
Probleme încă de la început
Lucrările au demarat la începutul lunii aprilie 2015, moment la care constructorul a dat asigurări că nimic, în afară de o calamitate naturală, nu ar putea împiedica execuţia în timp, până la sfârşitul acestui an, a modernizării Insulei de Agrement. „Considerăm că cele 10 luni care sunt la dispoziţie ar satisface, astfel încât să ne încadrăm în realizarea obiectivului. Doar o catastrofă care să depindă de nivelul lacului sau lucrări deosebite, o calamitate ar putea determina nerealizarea în termen a contractului”, a declarat Ştefan Corocăescu, directorul tehnic al SC Conbac.
Conform contractului, până pe 31 decembrie 2015 trebuie să fie pregătită pentru băcăuani, dar şi pentru locuitorii judeţelor învecinate, o zonă de agrement, de relaxare, pentru vara 2016.
Proiectul de reabilitare a insulei de Agrement Bacău are însă două componente. Cea de-a doua componentă a proiectului, care este finanţată de Guvernul României şi este derulată prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, vizează decolmatarea lacului din jurul Insulei de Agrement. „Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare UHE Bacău II, judeţul Bacău” costă în total 9.130.681,52 lei, executantul fiind Rom Gan Construct SRL în asociere cu Alconep SRL şi Sursa Com SRL. Deşi ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 21 mai 2015 la acest moment s-au realizat doar 16% din lucrări.
Calamitatea nu a avut loc, însă executanţii lucrărilor s-au plâns că au prea mulţi bani… şi nu-i pot cheltui. După ce în vara anului 2015 lucrările de decolmatare a lacului de la Insula de Agrement au fost sistate din lipsa banilor, în toamnă conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Siret a reuşit să obţină 3 milioane de lei, pe care executantul lucrării nu ar putea să-i cheltuiască, deşi sezonul rece este cel propice executării lucrărilor conform specialiştilor. „Liderul asocierii de firme consideră că nu are capacitatea de a consuma până la 1 decembrie întreaga sumă, astfel încât va executa lucrări în limita a 1 milion de lei. Lucrările sunt dificile pentru că nivelul freatic este la suprafaţă, astfel imaterialul fiind mâlos şi instabil. Noi consideră că perioada optimă de execuţie este perioada de îngheţ”, preciza la sfârşitul anului trecut directorul Administraţiei Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu.
Necorelări de 10 milioane de euro
A venit primăvara, lacul a devenit un mic deşert după secare, iar insula zace în stadiu de şantier, la un grad de execuţie de aproximativ 60%, conform autorităţilor locale. „La Insulă sunt nişte necorelări pe partea de proiect, o expertiză pe proiecte, parte de reproiectare, urmând ca lucrările să se reia după ce se fac aceste clarificări pe proiect. Deocamdată ştiu că ritmul lucrărilor este foarte încet din cauza acestor necorelări de proiectare. Neîncadrarea în termen duce practic la returnarea banilor daţi de Uniunea Europeană”, a precizat viceprimarul Ilie Bîrzu. Nu este nici pe departe prima dată când „nesincronizările” costă scump bugetul comunităţii.
Problema câinilor vagabonzi încinge reţelele de socializare
Sonia PAVELESCU
10 milioane de euro este suma care va trebui plătită către UE dacă nu se vor găsi alte surse de finanţare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau