Aeroportul Bacău, preferat de turiştii străini
Dimensiune font:
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Turism, aerogara a contribuit la creşterea numărului de turişti în Moldova * cei mai mulţi vizitatori vin din Vest * aeroportul este pe primul loc în Regiunea de Nord-Est în ceea ce priveşte numărul de pasageri înregistraţi, anul trecut * traficul va creşte şi mai mult după ce se vor finaliza modernizările, promit autorităţile
Infrastructura rutieră şi lipsa promovării destinaţiilor turistice româneşti peste hotare stau la baza prezenţei reduse a turiştilor străini. Astfel, agenţiile de turism din regiune fac mai mulţi bani din vânzarea ofertelor operatorilor externi. Destinaţiile preferate ale românilor sunt, în continuare, Grecia, Bulgaria, Italia, Spania şi Turcia. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANAT), Aurelian Marin, a remarcat că a crescut cu 11,7% şi numărul turiştilor străini. „Principala problemă a noastră este infrastructura din România, avem însă speranţa ca în 4-5 ani să fie mult mai bine, să avem autostrăzi şi drumuri foarte bune. Totuşi, numărul lor a crescut cu 11,7%, majoritatea sunt din Vest. Un rol important în venirea turiştilor străini îl au aeroporturile din Bacău şi Iaşi. Au fost şi cazuri de turişti asiatici, care vin în Chişinău şi de acolo, în România”, a spus Aurelian Marin.
Marketing şi zboruri de calitate
O soluţie pentru îmbunătăţirea serviciilor turistice ar fi şi colaborarea cu universităţile din Regiunea de Nord-Est pentru formarea viitorilor agenţi, cunoscători ai mai multor limbi străine. Oricât de bună ar fi infrastructura, în lipsa unui plan de marketing nu se întâmplă nimic. „Din păcate, zonele frumoase ale Bacăului şi Moldovei nu sunt promovate suficient. Vom face Asociaţia de Promovare a Turismului din Bacău. S-au mai făcut şi alte lucruri bune, precum centrul de informare în turism“, a precizat Dumitru Nănescu, directorul Inter Tour Bacău. Finalizarea lucrărilor la aeroport va aduce o îmbunătăţire a serviciilor. Pentru modernizarea Aeroportului s-au înscris două asocieri de firme: una formată din Porr Construct SRL, SC Rotary SRL, Transproiect 2001 SA şi DMV Aviatech SRL şi alta din UTI Group, Conextrust şi Geo Arc SRL. Lucrarea a fost atribuita celei de-a doua. Porr Construct SRL-SC Rotary SRL-Transproiect 2001 SA- DMV Aviatech SRL, asocierea care a pierdut contractul, a contestat rezultatul. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a publicat decizia pe site-ul său. Conform acesteia, PORR Construct şi asociaţii au solicitat CNSC „să constate că motivele de respingere ale ofertei sale nu se confirmă, în raport cu cerinţele caietului de sarcini, oferta prezentată, dar şi cu răspunsurile de clarificare prezentate; să oblige autoritatea contractantă să anuleze raportul procedurii de atribuire şi actele subsecvente (inclusiv comunicările privind rezultatul procedurii de atribuire) şi să reia evaluarea ofertelor, precum şi anularea procedurii de atribuire, în ipoteza în care se constată imposibilitatea dispunerii unor măsuri corective”. CNSC respinge ca nefondată contestaţia şi dispune continuarea procedurii de atribuire. Câştigătorul va construi un turn de control, un terminal cu o capacitate de 300 de pasageri, un terminal intermodal pentru transportul rutier, un rezervor de apă, o staţie de pompare, o parcare auto şi o uzină electrică. Valoarea contractului este de 57 milioane de lei fără TVA. La final, se aşteaptă o creştere a fluxului de turişti spre Moldova.
Citeşte şi: Programul zborurilor de iarnă
Ionuţ ŞERBAN
La numărul de pasageri, Aeroportul Internaţional „G. Enescu” Bacău îşi menţine locul I în Moldova, înaintea celui din Iaşi. În 2014, traficul de pasageri a înregistrat o creştere de 2%, comparativ cu anul 2013, în anul 2014 fiind procesaţi, în total, 313.376 de pasageri pe când Aeroportul din Iaşi a avut, anul trecut, doar 273.000 de pasageri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau