Afacerea „Ghiozdanul” EXCLUSIV
Dimensiune font:
Direcţia de Asistenţă Comunitară pregăteşte un tun de 300.000 lei din fonduri publice * ajutoarele pentru copii defavorizaţi care vor începe anul şcolar 2014-2015 au crescut în mod nejustificat, cu peste… 400% * preţul plătit în toţi ceilalţi ani pentru achiziţia de rechizite a fost dublat la achiziţia din acest an
Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi prezintă zilele acestea o nouă mostră grosolană de cheltuire în exces a banului public. Un parcurs ciudat al activităţii acestei direcţii se poate observa, dintr-o analiză elaborată a tuturor acţiunilor „cultural-caritabile”, începând cu anul 2010, atunci când încep să fie destupate fonduri publice cu ocazia începerii anului şcolar, a Zilei Internaţionale a Copilului, Zilei Internaţionale a Familiei, Zilei Internaţionale a Femeii, a sărbătorilor de iarnă sau de Paşte, sărbători în cadrul cărora s-au împărţit zeci de mii de pomeni, fără respectarea principiilor de asistenţă socială, fără anchete sociale sau respectarea transparenţei decizionale. La nivelul anului trecut, spre exemplu, au fost acordate 29.626 de tichete valorice sociale către pensionarii din Iaşi, în condiţiile în care satisfacerea nevoilor acestei categorii sociale nu sunt prioritizate în grila de activităţi a Direcţiei.
Creştere cu 400% a ajutoarelor
În acelaşi spirit, al bătăii de joc faţă de banul public, se poate alinia şi recenta acţiune cultural-caritabilă - „O şansă prin educaţie pentru fiecare copil”, aflată la a V-a ediţie, organizată „pentru copiii familiilor defavorizate din clasele 0-IV”. Potrivit informaţiilor furnizate de DAC Iaşi, în acest an, grupul ţintă al acestei acţiuni va fi format din 3.000 de copii din familii defavorizate, care vor primi ajutoare de urgenţă în natură, în valoare de 100 de lei fiecare, ce vor conţine un ghiozdan, rechizite şi dulciuri, cu scopul diminuării abandonului şcolar. Înainte de festivismul obişnuit – spectacol de 20 de minute şi împărţirea ghiozdanelor la Casa Sindicatelor, părinţii acestor copii vor trebui să depună o cerere la sediul DAC, în perioada 25 august – 10 septembrie, inclusiv, aceasta fiind data la care vor fi împărţite cadourile. Şefii DAC mai spun că evaluarea solicitărilor se va face prin anchetă socială, acţiune imposibilă însă, din punctul de vedere al timpului scurt necesar acestei activităţi. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, creşterea uriaşă de beneficiari nu are nicio motivare, în condiţiile în are populaţia şcolară la nivelul municipiului nu a crescut faţă de anul precedent, iar rata abandonului şcolar nu înregistrează un ascendent.
Privind însă în istoricul acestei acţiuni, se poate observa o creştere explozivă a numărului beneficiarilor. Dacă în 2010 au fost 350 de beneficiari, în anul 2011 s-au înregistrat 400 (o creştere de 14%), în anul 2012 - 450 de beneficiari (creştere de 13%), iar în 2013 - 600 de beneficiari (creştere de 33%). Surprinzătoare este, aşadar, creşterea bruscă a beneficiarilor din acest an, la nu mai puţin de 3.000 de copii, ceea ce reprezintă o creştere de peste 400% faţă de 2013. Practic, preţul plătit în toţi ceilalţi ani pentru achiziţia de către DAC a rechizitelor, a fost dublată pentru a satisface o singură achiziţie, cea din acest an.
Legături dubioase în furnizarea rechizitelor
Reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au încercat să găsească un fir logic şi o motivaţie pentru această creştere bruscă a achiziţiei pentru acţiunea DAC şi, implicit infuzia de bani publici. Astfel, în primii ani, respectiv 2010 şi 2011, achiziţiile de rechizite au fost făcute de la firmă de textile. În anul următor, pe lângă rechizite au mai fost achiziţionate şi treninguri de la Delta Plan, o firmă din Valea Adâncă, specializată în comercializarea de haine contrafăcute. În ediţia de anul trecut, cele 600 de ghiozdane au fost cumpărate de la Sedcom Libris, al cărui director a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie la Politehnica Iaşi, ca de altfel şi cele 3.000 de ghiozdane ce vor fi împărţite peste câteva zile. „Nu ştim să fi fost declaraţi câştigători ai acestei licitaţii. De regulă, se auzea pe holuri că am câştigat. Nouă ni s-au cerut oferte şi le-am trimis. Până acum am avut două contracte pentru rechizite cu cei de la DAC Iaşi, dar ni s-au solicitat şi cărţi pentru un centru social. Aceste cărţi trebuiau luate când erau finalizate bibliotecile, dar nu le-au mai luat”, a declarat Radu Petru, directorul Sedcom Libris. Acesta a revenit însă telefonic, peste câteva minute, pentru a confirma faptul că firma sa este câştigătoarea licitaţiei pentru furnizarea celor 3.000 de ghiozdane către DAC Iaşi. Un alt element dubios în această achiziţie este graba cu care se doreşte distribuirea acestor rechizite, între 10 şi 12 septembrie, în condiţiile în care procedura de licitaţie încă nu a fost finalizată.
Discriminare faţă de dreptul egal la educaţie
În acest context, se pune întrebarea firească dacă DAC a realizat sau a plătit vreun studiu de diagnoză socială privind populaţia municipiului Iaşi, care să justifice majorarea numărului beneficiarilor de rechizite şcolare, măsură limitată doar la ciclul primar. „De ce s-a renunţat la sprijinirea copiilor defavorizaţi înscrişi în clasele V-XII, dată fiind obligativitatea serviciului public de asistenţă comunitară în condiţiile Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului – copii pentru care există întocmite planuri individuale de protecţie, copii orfani sau copii cu părinţi plecaţi a muncă în străinătate? Nu mai există copii monitorizaţi de DAC, înscrişi în clasele V-XII, cu probleme sociale care necesită sprijin material, sau se poate interpreta că problemele acestora au fost deja rezolvate?”, este nelămurirea unei bunici, în grija căreia se află doi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Mai mult, în acţiunea iniţiată de această instituţie se insinuează o discriminare grosolană, în condiţiile în care aceste ajutoare vor fi acordate doar beneficiarilor serviciilor sociale oferite de DAC, anulând astfel orice posibilitate ca de un astfel de ghiozdan să se bucure şi copil dintr-o familie defavorizată neaflat în evidenţele acestei Direcţii. Faţă de această nouă situaţie cusută cu funie albă, conducerea DAC Iaşi, respectiv directoarea Luminiţa Munteanu, a refuzat să ofere un punct de vedere. Nelu PĂUNESCU
Numărul de ghiozdane împărţite în ultimii ani
2010 – 350
2011 – 400
2012 – 450
2013 – 600
2014 – 3.000
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau