Afaceri cu frumuseţe, la ţară
Dimensiune font:
Ştefania Gemânaru, o tânără din Frasin, a demonstrat că şi femeile de la sate sunt cochete * cu ajutorul a 240.000 de euro obţinuţi de la Uniunea Europeană, ea şi-a deschis un salon de înfrumuseţare * în doar doi ani a reuşit să pună pe picioare un business foarte profitabil
Ştefania Gemânaru, suceveanca de 27 de ani din Frasin care a obţinut 240.000 de euro de la Uniunea Europeană ca să-şi construiască un salon de înfrumuseţare modern la Frasin, are motive de bucurie. După doi ani de la inaugurare, salonul căruia multă lume nu-i dădea nicio şansă nu duce lipsă de clienţi. Programările se fac şi on-line. „Avem zeci sau chiar sute de clienţi pe lună, pentru că oferim servicii diverse: manichiură, cosmetică, saună şi masaj. Avem clienţi din Frasin, Vama, Dorotea, Stulpicani şi Ostra. Ştiam că nu voi duce lipsă de clienţi”, ne-a declarat Ştefania Gemânaru.
Muncea 15 ori pe zi
Tânăra avea doar 25 de ani când a demarat proiectul. Drumul său spre reuşită a fost plini de piedici. A început să muncească la vârsta de 16 ani, imediat după ce a finalizat cursurile de coafură, manichiură şi pedichiură la Iaşi. Doi ani mai târziu şi-a deschis propriul coafor. Spaţiul era mic, dar primitor. „Mi-am deschis coaforul în 2008. Mi-am făcut reclamă din client în client. La început am lucrat singură. Apoi, a crescut numărul de clienţi şi a mai venit o fată. M-au ajutat părinţii mei să deschid salonul. Atunci munceam şi 15 ore pe zi. Veneam de la serviciu şi aveam de lucru şi acasă”, ne-a spus Ştefania.
În timp, numărul clienţilor care veneau la salon a crescut considerabil. Femeile din zona de munte a judeţului Suceava solicitau mai multe servicii. Nu vroiau să-şi facă doar manichiura sau coafura. Solicitau servicii de remodelare corporală sau chiar o sală de sport. „În spaţiul pe care-l aveam nu puteam să ofer aceste servicii, pentru că era prea mic”, a explicat tânăra.
Ştefania Gemânaru a aflat de la televizor câteva detalii despre fondurile europene. Îndrumată de angajaţii primăriei Frasin a bătut la uşa unui consultat, ca să vadă dacă există fonduri pentru construcţia de saloane de înfrumuseţare. Între timp, ajutată de părinţi şi de bunici a reuşit să cumpere un teren, în vecinătatea coaforului pe care-l avea deja. A făcut un proiect pentru care a cheltuit aproximativ 6.000 de euro şi l-a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ. „La 18 ani mi-am cumpărat terenul. La 20 de ani am depus cererea de finanţare. Pe parcurs mi-au cerut tot felul de clarificări. În anul 2012 m-au anunţat că am obţinut punctaj maxim şi am semnat contractul. Ce a urmat a fost extrem de dificil. Ca să fiu sinceră, la un moment dat am avut impresia că locul femeii este acasă”, ne-a mărturisit Ştefania. Tânăra a recunoscut că i-a fost greu, până să-şi pună afacerea pe picioare, dar nu a renunţat. În timpul, proiectul s-a dovedit unul de succes.
Citeşte şi: Lecţie bisericească de fentat legea
Oana ŞLEMCO
„Dumnezeu înzestrează pe toată lumea cu ceva în viaţă. Când eram mică, eu tundeam toate păpuşile. Îmi doream propriul meu salon de înfrumuseţare” -- Ştefania Gemânaru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau