Afacerile milionarilor penali
Dimensiune font:
Ani la rând au ocupat locuri fruntaşe în topul bogaţilor, iar acum au intrat în atenţia procurorilor sau au ajuns deja după gratii * în anii în care au făcut business, primii zece milionari penali ai României au strâns împreună averi care se apropie de patru miliarde de euro * prejudiciul, deşi mai mic, ar acoperi o parte importantă din cheltuielile statului: peste 520 de milioane de euro *
mulţi dintre bogătaşi au afaceri în Regiunea de Nord-Est, multe nume fiind legate de judeţul Bacău
Cel mai bogat român, Ioan Niculae, are de executat doi ani şi jumătate de închisoare. Patronul societăţii falimentare Amurco SA Bacău a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Procurorii Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae în ianuarie 2012 în dosarul ce privea finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană, candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009. Ioan Niculae ar fi finanţat, în mod ilegal, cu suma de 1.000.000 euro campania electorală. Ioan Niculae are de plătit statului şi 150.000 de euro, foarte puţin, dacă ne raportăm la averea sa, estimată la peste un miliard de euro. El ar putea avea însă probleme mari dacă ar fi condamnat şi în al doilea dosar, „Gaze ieftine”, în care prejudiciul este calculat la 130 de milioane de euro.
11 ani de închisoare pentru un patron al RAFO Oneşti
Un alt bogătaş cu afaceri în Bacău este Ovidiu Tender, patron al RAFO Oneşti, aflată cu un pas în groapă. El are o avere de 550 de milioane de euro şi a primit în primă instanţă o condamnare de 11 ani şi patru luni de închisoare în dosarul RAFO-Carom. Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi spălare de bani. Dosarul a fost ajuns în instanţă în august 2006, iar pe lângă Ovidiu Tender au fost trimişi în judecată şi Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găureanu şi Bogdan Sălăjan. Potrivit rechizitoriului, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea, în calitate de asociaţi, administratori de fapt, respectiv, de drept şi directori sau angajaţi ai SC Tender SA Timişoara, SC VGB OIL SRL Bucureşti, SC VGB Impex SRL Bucureşti şi SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfăşura o intensă activitate infracţională în urma căreia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 143,4 milioane de lei. Pe lângă închisoare, Ovidiu Tender ar putea rămâne fără 30 de milioane de euro, dacă decizia rămâne definitivă.
Afacerile cu apă ale lui Omar Hayssam
La sfârşitul lunii trecute, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe sirianul Omar Hayssam la 23 de ani şi patru luni de închisoare pentru terorism şi infracţiuni economice. Omul de afaceri are o avere estimată la aproape 100 de milioane de dolari, după ce a deţinut 90% din City Center din Bucureşti, 98% din Bucovina Enterprises – producător de ape minerale – şi o cotă aproape la fel de însemnată la Rio Bucovina Distribution. Estimarea averii lui Hayssam ţinea seama şi de afacerile sale în domeniul industriei lemnului: Best Wood din Bacău şi Best Wood Production. Omar Hayssam este încarcerat în prezent în Penitenciarul Mărgineni.
Afaceri profitabile înainte de Paşte
Lucia HACMAN
La un pas de închisoare este şi fostul primar Gheorghe Ştefan, care a condus municipiul Piatra Neamţ timp de zece ani. El este arestat de şase luni în dosarul Microsoft fiind acuzat de trafic de influenţă. Pasiunea sa pentru fotbal i-a adus şi supranumele de Pinalti, el fiind preşedintele Clubului Ceahlăul până în 2012, dar pe lângă fotbal a avut şi afaceri de familie şi televiziunea Giga Tv care i-a mai adus un alt dosar. Într-o situaţie asemănătoare este şi Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, care este arestat din septembrie anul trecut, pentru că a şantajat un consilier local. Înainte de a deveni primar, Olărean a avut mai multe afaceri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau