Agitaţie pe piaţa laptelui
Dimensiune font:
60% din fermele de vaci din ţară vor dispărea după eliminarea cotei de lapte * măsura este anunţată de Uniunea Europeană pentru 1 aprilie * Federaţia Agrostar cere sprijinul Guvernului
Temerile lăptarilor din Bucovina cu privire la urmările neplăcute ale ridicării cotei de lapte, măsură pe care UE vrea să o aplice de la 1 aprilie, au fost preluate de toţi crescătorii de vaci din ţară. „Se doreşte distrugerea fermierilor români. De mai mulţi ani cerem măsuri şi nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunţă fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc preţul astfel încât producătorul să nu îşi acopere cheltuielile”, a spus Ştefan Muscă, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine, vicepreşedinte al Federaţiei Agrostar. El a oferit şi exemplul unei ferme din sudul ţării căreia compania Danone i-a transmis că nu-i va mai prelua laptele. „La nivelul ţării sunt multe exemple. O să dăm laptele la porci”, a atras atenţia Muscă. Acesta a precizat că se doreşte falimentarea producătorilor români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvenţiile sunt mult mai mari decât în România şi se dau şi la timp.
„După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla preţul şi vom fi obligaţi să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în ţară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în pieţe, nu avem loc în supermarketuri şi hipermarketuri”, a precizat Muscă.
Panică printre crescătorii de animale
Fermierii din Bucovina au atras atenţia încă de la începutul lunii că nu vor faţă concurenţei şi că străinii, care sunt sprijiniţi de către guverne prin subvenţii mai mari, îşi vor vine laptele la preţuri sub cele ale pieţei autohtone. „Ridicarea cotei de lapte înseamnă pentru noi un dezastru. Autorităţile nu-şi dau seama, dar sunt fermieri care, de teamă, renunţă deja la animale. Noi suntem judeţul cu cele mai multe capete de bovine din ţară. Liberalizarea pieţei laptelui va schimba lucrul acesta. Oamenii nu vor mai ţine animale”, ne-a spus Ion Popa, un fermier din Mitocu Dragomirnei. El crede că după liberalizarea pieţei, lăptarii vor fi nevoiţi să scadă preţul laptelui, ca să-l dea doar pentru a scăpa de el.
Şeful Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan, recunoaşte că ridicarea cotei laptelui la nivelul Uniunii Europene poate constitui o problemă pentru fermierii români. „Toţi vor fi afectaţi de liberalizarea pieţei laptelui pentru că există posibilitatea să scadă preţul”, a declarat Costan. Procesatorii cumpără litrul de lapte de la producătorii locali cu preţuri cuprinse între 1,2 şi 1,5 lei. Eliminarea cotei de lapte la nivelul UE de la 1 aprilie ar putea duce la dispariţia a 60% din fermele de vaci din România, estimează Federaţia Agrostar.
Lăptarii din Bucovina s-au supărat pe UE
Anca POPESCU
Federaţia Agrostar a înaintat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care şi găsirea unor soluţii pentru producătorii români de lapte de vacă. Printre propuneri se numără sprijinul pentru înfiinţarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor, posibilitatea de a-şi desface marfa prin intermediul pieţelor volante
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau