Agricultorii nemţeni au dat merele pe cătină
Dimensiune font:
Foarte mulţi producători se orientează spre această cultură * pentru investiţii oamenii primesc sprijin de la Uniunea Europeană
După ce pomicultura, altădată un sector foarte profitabil pentru judeţul Neamţ a fost abandonată în mare parte, suprafaţa cu livezi ajungând la mai puţin de jumătate din cât era înainte de 1990, fermierii s-au reorientat. Unii au mizat pe cătină, alţii pe fructe de pădure şi cei mai curajoşi pe nuci. „Am văzut că mai mulţi fermieri încep acum să înfiinţeze plantaţii de cătină, odată cu acest program de reconversie a livezilor. Judeţul Neamţ a fost până nu demult unul cu specific pentru pomicultură şi cred că încet încet va prinde şi această ramură agricolă”, a explicat Maricel Tălmacel, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Cei care îşi încearcă norocul cu aceste culturi sunt în general micii producători, ei bazându-se şi pe sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană.
Cătină şi nuci în livezile nemţene
La afaceri cu cătină s-au gândit şi persoane care nu au făcut niciodată agricultură. Este cazul unui localnic din Târgu Neamţ care deţine un teren în suprafaţă de 5 ha. Bărbatul s-a gândit să îl valorifice prin culturi de cătină. Cultura odată înfiinţată este pentru o perioadă de 25 de ani, iar până la prima producţie trebuie să treacă 3 ani. „Consider că această cultură poate fi o afacere de viitor în care vreau să îmi implic şi familia. Vreau să fac totul ca la carte, să aduc soiuri productive, iar din ce m-am documentat veniturile pot fi consistente în fiecare an. Investiţia iniţială a fost de 4.500 de euro pentru un ha. Într-o primă etapă voi valorifica producţia la diferite unităţi de procesare, dar intenţionez ca pe viitor să mă implic şi în producţia de sucuri şi alte preparate”, a spus Vasile P, 57 de ani din Târgu Neamţ. Cătina a fost desemnată cea mai profitabilă cultură a anului 2014 în România, fermierii obţinând în medie un profit de 20.000 de lei la hectar.
O altă cultură profitabilă însă după foarte mult timp este cea a nucilor. Însă aşteptarea pentru cei care fac o afacere după carte în domeniu va aduce şi roade. Investiţia iniţială nu este foarte costisitoare, lucrările în livada de nuci nu ocupă mult timp şi în general productivitatea este mare.
Vremea capricioasă afectează culturile agricole
Alina FERENŢ
„Acum se încurajează exploataţiile mijlocii şi există potenţial. La nivelul judeţului Neamţ din 169.000 de ha de teren arabil numai aproximativ 70.000 sunt în exploataţii mari, în ferme. Anul trecut am identificat 12 000 de ha ce aparţin de II-uri, PF-uri cu suprafeţe mici, de la 10 la 50 de ha, tocmai ceea ce este sprijinit prin subvenţii şi diferite programe de finanţare” - Maricel Tălmacel, directorul DADR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau