Ai carte, ai... casă!
Dimensiune font:
Cele mai mari şanse de a obţine locuinţe din partea Primăriei Iaşi le vor avea soţii care fac dovada unor venituri care pot acoperi triplul chiriei stabilite, care nu înregistrează datorii la bugetul local, au copii la şcoală şi au terminat măcar liceul
Municipalitatea ieşeană se confruntă în prezent cu o situaţie extrem de delicată: recuperarea debitelor restante la plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere în condiţiile în care chiriaşii au venituri foarte reduse sau, uneori, nu realizează niciun fel de venit cu excepţia alocaţiilor de stat ale copiilor. Prevenirea acestor situaţii este posibilă cu măsuri care să-i facă pe viitorii beneficiari ai locuinţelor să înţeleagă faptul că obţinerea unor venituri stabile din activităţi legale este prioritară în buna derulare a viitoarelor relaţii de închiriere. Pornind de la acest aspect, comisia socială constituită
în vederea evaluării cererilor de atribuire a locuinţelor propune bonificaţii procentuale aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială.
„Vor fi aplicate procentaje de 15%, respectiv 20% dacă veniturile familiei vor fi mai mari decât dublul sau triplul valorii medii stabilite pentru costurile chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere. Comisia mai propune acordarea unei bonificaţii procentuale de 10% aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială/ convenabilă şi în cazul titularilor de dosare care fac dovada că atât ei cât şi soţul/ soţia şi copiii majori nu figurează cu debite neachitate la bugetul local”, se arată într-un proiect de hotărâre.
Ai studii? Poţi avea şi casă!
Acestea nu sunt singurele bonificaţii. Un alt criteriu derivă din gradul de şcolarizare al solicitanţilor de locuinţe. „Comisia consideră că acordarea unor punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor de locuinţă socială pentru familiile care se preocupă de şcolarizarea copiilor, precum şi pentru solicitanţii de locuinţă socială cu un nivel avansat de studii este de natură să stimuleze creşterea gradului de şcolarizare al celor care solicită atribuirea unei locuinţe sociale şi să conducă, pe termen mediu şi lung, la civilizarea raporturilor dintre chiriaşi şi municipalitate”, mai spun reprezentanţii Primăriei. Prin urmare, la evaluarea dosarului de locuinţă socială/convenabilă se vor acorda punctaje suplimentare pentru fiecare copil şcolarizat (10 puncte/copil) şi vor fi introduse punctaje suplimentare titularilor de dosare care au finalizat studiile prin obţinerea unei diplome de bacalaureat sau de studii superioare, postuniversitare (25 puncte pentru fiecare soţ cu studii medii, 50 puncte pentru fiecare soţ cu studii superioare, 75 puncte pentru fiecare soţ cu studii masterale, 100 puncte pentru fiecare soţ cu studii doctorale).
Vor fi „eliminaţi” cei care au ocupat abuziv spaţiile Primăriei
Vor există, însă şi „puncte negative”. Astfel, pentru a descuraja
ocuparea abuzivă a unor spaţii părăsite de chiriaşi, cei care au procedat aşa vor avea un punctaj diminuat cu 300 de puncte, cifră care le reduce la zero şansele de a primi o locuinţă socială. „Comisia consideră necesară o măsură de diminuare a punctajului obţinut la evaluarea dosarului de locuinţă pentru cei care au ocupat spaţii abuziv în scopul avertizării acestora cu privire la dificultatea obţinerii unei locuinţe pentru acest motiv. Măsura se va aplica atât în cazul locuinţelor sociale, cât şi al celor convenabile”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Un ultim aspect se referă la titularii cererilor de locuinţe care nu au reactualizat dosarele timp de doi ani consecutiv. Aceştia nu vor mai fi figura în lista de prioritate, dosarele lor urmând a fi reintroduse în lista după reactualizarea acesteia.
Tudor DAMASCHIN
* * *
Cine beneficiază de locuinţe sociale
Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual, următoarelor categorii de persoane: tinerii căsătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război etc. (art. 43). O altă categorie de persoane eligibile sunt cele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau