Ajutor francez pentru lansarea „Caşcavalului de Săveni”
Dimensiune font:
Judeţul va intra în topul select al celor câteva judeţe în care există produse cu Denumire de Origine Protejată, cum ar fi Argeş cu Magiunul de Topoloveni * producătorii sunt ajutaţi de francezi
Francezii ajută câţiva fermieri botoşăneni din zona Săveniului, care sunt şi producători de caşcaval, să îşi înregistreze produsul cu Denumire de Origine Protejată „Caşcaval de Săveni”. Daniel Rudişteanu este preşedintele Asociaţiei Producătorilor „Caşcavalul de Săveni”, formată din şase producători tradiţionali, şi spune că proiectul este sprijinit de o şcoală superioară de agricultură din Franţa, ţară care produce printre cele mai apreciate brânzeturi din lume. „Suntem şase membri fondatori ai asociaţiei, dintre care patru suntem mai vechi şi producem caşcaval de 20 de ani. Asociaţia este sprijinită în demersul de a înregistra produsul la nivel european cu Denumire de Origine Protejată de către şcoala Superioară de Agricultură din Angers, care ne-a trimis un doctorand român, pe Iulian Gabor. El lucrează la caietul de sarcini pe care trebuie să-l depunem la Ministerul Agriculturii”, a spus Daniel Rudişteanu.
Produs unic
„Caşcavalul de Săveni” este un produs obţinut din lapte provenit de la vacile crescute în comunele din zonă după o reţetă tradiţională, într-un mod tradiţional. Cristian Delibaj, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA), a declarat că proiectul „Caşcaval de Săveni” reprezintă cireaşa de pe tort pentru producătorii botoşăneni. „Acum, în februarie, această asociaţie lucrează la elaborarea documentaţiei pentru produsul Caşcaval de Săveni. S-a definit arealul geografic, caracteristicile, materie primă, proces tehnologic, legătură cu aria de producţie. Această iniţiativă şi ducerea ei la capăt va avea efect durabil, benefic, de care nici iniţiatorii nu-şi dau seama iată că ieşim şi noi în faţă cu acest DOT. Nimeni din zonă, nimeni din România, din Europa nu va mai putea produce Caşcaval de Săveni”, a declarat Delibaş. El a spus că asociaţia trebuie să mai încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, singurul agreat la nivelul României fiind Certind. După ce acest organism face inspecţia în teritoriu se depune caietul de sarcini la Ministerul Agriculturii, unde stă şase luni pentru avizare şi perioada de opoziţie, iar apoi caietul de sarcini se înaintează la Bruxelles, unde va sta nouă luni în analiză.
Cel mai scump drum din Botoşani se surpă
Alina CALINIUC
Denumiri de origine protejată (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate în mod exclusiv sau esenţial locului lor de producţie şi priceperii producătorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie să fi fost produs, procesat şi preparat într-o zonă geografică dată, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.
„Este un produs tradiţional, cu o reţetă preluată din străbuni, care nu poate fi procesat industrial, ci în cantităţi mici spre medii” - Cristian Delibaj, directorul DJA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau