ALARMANT! Iaşul nu poate gestiona mai mult de 50 de urgenţe în caz de cutremur
Dimensiune font:
Instituţiile statului constituite expres pentru intervenţii în situaţii de urgenţe nu vor putea face faţă la mai mult de 50 de răniţi în cazul unui cutremur * în ce priveşte clădirile, în cazul unui seism de 7 grade pe scara Richter, primele clădiri care se vor dărma sunt Mănăstirea Frumoasa, catedrala catolică veche, Liceul Pedagogic, Şcoala M. Kogălniceanu şi Palatul Braunstein * cât priveşte pierderile umane, acestea ar putea depăşi uşor 3.000 de victime
În urma exerciţiilor de alarmare în caz de calamităţi de tip seism, de săptămâna aceasta, şefii din Palatul Roznovanu au făcut o nouă evaluare a pericolelor la care sunt supuse clădirile din municipiu, iar concluzia trasă lasă un mare motiv de îngrijorare. Potrivit primarului Mihai Chirica, în cazul unui seism masiv care produce imediat un număr de 50 de victime, Iaşul nu poate face faţă. „Dacă avem de-a face cu un număr de 50 de prime urgenţe, cu necesitate de intervenţie rapidă, din punctul meu de vedere, acolo s-a blocat sistemul. Sistemul de intervenţie rapidă din Iaşi nu este dimensionat încât să poată prelua mai mult de 50 de cazuri odată. Nu vei găsi 50 de echipaje de voluntari sau profesionişti care să poată acţiona simultan pentru a scoate victimele de sub dărmături şi să le acorde prim ajutor”, a declarat edilul. Potrivit acestuia, o astfel de situaţie tragică s-ar produce doar atunci când Iaşul ar fi afectat de un cutremur cu o magnitudine mai mare decât cel din anul 1977.
Şcoli şi biserici pentru care nu garantează nimeni în caz de cutremur
În Iaşi există clădiri aflate sub iminenţa de prăbuşire în cazul unui seism. Ele au fost inventariate şi se află în grija celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Avem două-trei edificii de cult care sunt destul de afectate, cum ar fi Mănăstirea Frumoasa sau biserica veche a Episcopiei Romano-Catolice, la care bolţile sunt fisurate şi mai sunt şi alte probleme. Mai avem o problemă şi cu Şcoala Vasile Lupu în care încă se mai ţin cursuri, ceea ce pentru mine este o mare grijă. Nu mai avem locatari în Braunstein, clădire care este şi ea afectată la starea de stabilitate, şi nu mai avem copii nici în Şcoala M. Kogălniceanu, de pe Lascăr Catargi. Acolo, dacă împingeai peretele, vedeai cum se mişcă din încheieturi. În linii mari, mare parte dintre clădirile publice am reuşit să le punem în siguranţă”, a declarat Mihai Chirica.
Nu e riscul, cât normativul!
În ce priveşte locuinţele colective din domeniul privat, Iaşul deţine destul de multe blocuri care se află în grad de risc seismic I. „Acest risc nu este motivat neapărat dintr-o stare masivă de degradare a construcţiei, ci dintr-o reajustare a normativelor. Sunt construcţii făcute prin anii '50-'60, perioadă în care normativul nu ne situa în actuala zonă seismică, între timp noi am intrat într-o zonă seismică superioară, în care normativele de proiectare erau altele decât cele care sunt acum, şi care sunt catalogate de către experţii tehnici ca şi factori de risc, dar asta nu înseamnă că acea clădire va cădea”, a declarat primarul, dând exemplul blocurilor din Şos. Păcurari, construite în anii '50, dar care din punct de vedere al stabilităţii stau foarte bine. „Cu toate acestea, un expert va pune bulina de risc I seismic deoarece nu sunt încadrate în normativele în vigoare. Nu trebuie plecat de la factori ce ţin de vechimea clădirii sau riscul pus prin expertiză, pentru că acolo s-a ţinut cont foarte mult de normativele în vigoare. Cu toate acestea, în cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter, în jur de 60 de clădiri se află în risc de prăbuşire şi 3.000 de persoane pot fi prinse sub dărmături ”, a mai spus edilul. Nelu PĂUNESCU
Dezastrul de după simulare
După primele 12 ore ale exerciţiului de alarmare de la Iaşi, ar fi fost înregistrate 2.200 persoane rănite, 875 decedate şi 750 persoane sinistrate. „Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum şi o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iaşi. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite”, se arată în raportul ISU.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau