ALARMANT: Tot mai multe tumori renale descoperite la Spitalul Judeţean!
Dimensiune font:
Specialiştii afirmă că, în ultimii ani, numărul cazurilor grave a crescut în mod considerabil * există mai multe cauze, printre care consumul redus de apă sau alimentaţia proastă * medicii trag un semnal de alarmă şi anunţă băcăuanii că, după vârsta de 45 de ani, ar trebui să facă periodic controale pentru a preveni astfel de afecţiuni
Şeful clinicii de Urologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Bacău, dr. Alexandru Angheluş, susţine că, în ultimul timp, tot mai mulţi pacienţi afectaţi de boli renale sunt internaţi la clinica pe care o conduce.
„Sunt patologii diverse, printre care tumorile renale, care s-au înmulţit în ultimul timp. Din păcate, se vine foarte târziu la medic, mentalitatea prevenţiei este destul de redusă. De exemplu, vă pot prezenta un pacient din localitatea Buhuşi, care a avut o litiază bilaterală, combinată cu un calcul de infecţii destul de grav. La ambii rinichi a avut piatră, la cel stâng dimensiunea pietrei era de 6-7 cm. Acest caz nu este singular. Patologia litiazică, îndeosebi cancerul, apare după 45-50 de ani, dar, în ultimul timp, ea scade accentuat. De remarcat este faptul că, deşi cei mai afectaţi sunt bărbaţii, patologia renală apare, din ce în ce mai des, şi la femei”, a spus medicul.
„Controlul renal e obligatoriu după 45 de ani!”
Dacă, acum zece ani, cancerele renale nu erau foarte multe la număr, în ultimii ani această afecţiune a devenit tot mai des întâlnită, fiind operate trei-patru cazuri pe săptămână.
Din fericire, secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţe din Bacău are încă din 2012 un aparat unic în Moldova, numit renofibroscop, foarte utilizat în operarea (fără incizie) a calcului renal – numărul operaţiilor cu acest aparat a ajuns să depăşească cifra de 400 din 2012.
Dr. Alexandru Angheluş a explicat cauzele prin care se explică majorarea numărului cazurilor de litiază renală: „Una dintre cauze este alimentaţia deficitară, nu se bea apă suficientă sau se beau multe sucuri, care induc un dezechilibru mineral. Alte cauze ar fi ritmul de viaţă susţinut, fumatul, obiceiuri nesănătoase în familii, chiar şi factorul genetic. Din păcate, mulţi cetăţeni neglijează suferinţa, ceea ce, în timp, o agravează. Controlul renal este obligatoriu după 45 de ani.”
Secţia de Urologie a spitalului băcăuan este foarte aglomerată, având doar 27 de paturi şi „nici personalul medical nu este foarte numeros”, după cum precizează doctorul Angheluş, care acuză sistemul medical românesc de ineficienţă şi de o slabă legătură între pacient, medicul de familie şi doctorul de specialitate: „Ne-ar trebui un sistem de secretariat care să facă programări pentru pacienţi, în aşa fel încât să degrevăm de această sarcină medicul din spital.” Gabriel POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau