Alba-neagra cu un imens parc din inima Bucovinei FOTO
Dimensiune font:
Este vorba despre zona de agrement „Şipote” la care nu s-au mai făcut lucrări în ultimii 15 ani * conducerea Primăriei Suceava spune că nu a făcut investiţii pentru că obiectivul se află în proprietatea Romsilva * în schimb, angajaţii Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat susţin că parcul aparţine municipalităţii
Parcul „Şipote”, care se află la poalele Cetăţii domnitorului Ştefan cel Mare, este cea mai mare zonă de agrement din municipiul Suceava. Chiar şi aşa, în ultimii 15 ani, municipalitatea nu a făcut investiţii în zonă, motivând că obiectivul se află în proprietatea Romsilva şi în grija Ocolului Silvic Pătrăuţi.
Mai mult, în urmă cu patru ani, Primăria a accesat fonduri europene pentru restaurarea Cetăţii, însă nu a prins în proiect şi modernizarea parcului, pe motiv că nu-i aparţine. La începutul acestei luni, un tânăr din Suceava a avut inspiraţia să ceară, oficial, clarificări cu privire la proprietatea parcului dendrologic „Şipote”, de la Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Suceava.
Florin Amariei, căci despre el este vorba, a făcut acest demers, pentru că intenţiona să ceară Consiliului Local să identifice fonduri pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, care se află tot în parcul „Şipote”.
Tânărul vroia să se prezinte în Consiliul Local cu temele făcute. Astfel, Florin Amariei a făcut solicitarea în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a primit răspunsul pe 15 iulie. Iată ce scrie în document: „Potrivit hotărârii Guvernului numărul 1357/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Suceava, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Suceava, parcul Şipote face parte din domeniul public al municipiului Suceava, fiind înscris la poziţia numărul 346 din anexa numărul 2”. La poziţia indicată în document, se arată că parcul se întinde pe o suprafaţă de 102.000 de metri pătraţi. Documentele sunt semnate şi ştampilate de director executiv Doina Ţugui şi de un şef serviciu.
Conducerea primăriei, în necunoştinţă de cauză
Parcul Şipote se întinde per total pe o suprafaţă de peste 60 de hectare de teren. Doar 10 s-ar afla în proprietatea Primăriei Suceava, adică terenul din spatele magazinului McDonald's până la pârâul Cacaina. Contactat telefonic, viceprimarul Lucian Harşovschi ne-a declarat că nu ştia de existenţa vreunei hotărâri de Guvern care să ateste că Primăria Suceava deţine parcul dendrologic „Şipote”.
El a spus că-şi doreşte ca lucrurile să stea aşa, pentru că municipalitatea ar vrea să modernizeze parcul. „Noi am vrut să prindem modernizarea parcului în proiectul de reabilitare a Cetăţii, dar nu am reuşit din cauza proprietăţii”, ne-a declarat Harşovschi. Indiferent cui îi aparţin cele 10 hectare de teren, Primăria Suceava a tratat problema cu indolenţă în ultimul deceniu. Parcul se află în municipiul Suceava şi puteau să se refacă măcar aleile de acces în zona de agrement cu bani din sponsorizări, dacă nu cu fonduri din bugetul local. O altă dovadă de nepăsare este statuia lui Ştefan cel Mare, care putea fi prinsă în proiectul de reabilitare a Cetăţii.
Oana ŞLEMCO
„Şi acum, coşurile de gunoi din parc au fost puse de cei de la Romsilva” - viceprimarul Lucian Harşovschi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau