Alertă de pestă porcină
Dimensiune font:
Inspectorii sanitar-veterinari au interzis importul de produse de origine animală din Ucraina * măsura a fost luată la frontieră după ce în ţara vecină a apărut un focar de pestă porcină africană
În vederea prevenirii „importării” pestei porcine africane, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor interzice introducerea în judeţul Suceava a produselor de origine animală din Ucraina. Potrivit directorului executiv adjunct Ioan Corduneanu, în acest scop se colaborează cu poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, fiind aprobat şi pus în aplicare planul pentru prevenirea pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Suceava.
Citește și Şeful psihiatrilor vrea să fie parlamentar
Şeful veterinarilor spune că populaţia nu trebuie să se sperie deoarece boala nu se transmite la om, însă are consecinţe economice importante, ca urmare a mortalităţii foarte ridicate la animalele infectate. „La ora actuală a apărut un focar nou. Procedurile care se impun în această situaţie au în vedere interzicerea a tot ce este produs de origine animală, atât din Republica Moldova, cât şi din Ucraina. În judeţul Suceava se fac aplicaţii şi se iau în permanenţă măsuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane în România. Aceasta, în primul rând, pe linie de frontieră, împreună cu poliţiştii şi inspectorii vamali”, a declarat Ioan Corduneanu.
Printre măsurile de combatere a pestei porcine africane luate în judeţul Suceava se numără instruirea responsabililor fondurilor de vânătoare, efectuarea de inspecţii clinice la porcii din exploataţiile non-profesionale şi impunerea achiziţionării de porci numai din exploataţii cu status de sănătate cunoscut şi cu certificat sanitar-veterinar.
Pesta africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii. Această rezistenţă ieşită din comun şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient. Boala nu se transmite de la animale la om, însă, la animale, procentajul de mortalitate este foarte ridicat. Pierderile economice sunt, de asemenea, foarte mari, incluzând costurile cu eradicarea maladiei, cât şi cele cauzate de restricţiile la comerţ cu porci vii, cu produsele şi subprodusele aferente. Lidia DIACONU
Pesta porcină nu este transmisibilă la om, dar face ravagii în crescătoriile de animale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau