Am fost alături de copiii isteţi
Dimensiune font:
Campania „Ajută-i pe copiii isteţi”, derulată de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, ne-a arătat cât de multe lucruri frumoase putem face dacă suntem împreună. Cu ajutorul colegilor noştri şi ai celor peste 50 donatori au ajuns la mulţi copii din toată Moldova. Ei ne-au răsplătit aşa cum au ştiut cel mai bine – cu rezultate deosebite la învăţătură.
Nouă poveşti din localităţi ale Moldovei ne-au adus mai aproape destinele unor copii pentru care educaţia este o provocare. Şi asta nu pentru că nu le-ar plăcea să înveţe, ci din cauza condiţiilor nu mereu favorabile din punct de vedere economic al familiilor ori ale celor care îi au în grijă. Am vrut să le venim în ajutor şi am lansat campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte”, pe care am finalizat-o cu ajutorul a peste 50 de donatori din Iaşi şi numai. La final, am încărcat toate darurile şi am pornit la drum.
Prima oprire a fost la Alexandru Cotan şi fraţii lor, trei la număr, din comuna Ţibăneşti (Iaşi). Toţi patru au note mari la şcoală. Paula, cea mai mare dintre ei, a intrat printre primii la liceu şi îşi doreşte să devină contabilă. George este un elev model şi vrea să ajungă fotbalist. Alexandru, băieţelul la care ne-am anunţat noi vizita, visează la cascheta de poliţist, iar Bogdan, mezinul, ar vrea să ajungă pompier.
Pe aceeaşi uliţă stau Andreea Papuc şi fraţii ei, Ionela şi Daniel. Familia nu are deloc o situaţie materială bună, dar nimeni nu se plânge. Îşi doresc sănătate şi să fie împreună. Andreea este printre primii la şcoală. Este elevă în clasa a III-a la Liceul „Petre P. Carp”. În ciuda vârstei, copila cu păr bălai priveşte cu multă seriozitate învăţătura, îşi doreşte să devină poliţistă. „Sunt frumoase cărţile. Şi jucăriile, şi rechizitele”, a şoptit, a mulţumire, copila.
Într-un apartament ANL, tot din Ţibăneşti, i-am cunoscut pe Marian, Daniel şi Ilie Şuiu, trei fraţi simpatici care au primit cu mare bucurie darurile – jocuri, jucării, maşini, mingi, rechizite, dulciuri. Şi alimente fiindcă e greu să asiguri zilnic mese din doar 500 de lei, cât câştigă mama atunci când lucrează. „Îmi plac mult animalele”, ne-a spus Marian, apoi a spus, mai mult şoptit, că şi-ar dori un atlas zoologic, pe care l-a primit. E greu de descris în cuvinte bucuria care l-a cuprins în timp ce răsfoia cartea cu pagini lucioase şi frumos colorate.
La Vaslui, ne-am întâlnit cu Andreea Ungureanu, elevă la Liceul „Ştefan Procopiu”. Ne-a aşteptat cu o veste foarte bună – tocmai câştigase o menţiune specială la Olimpiada Naţională de Limba Franceză. „Mi-aş fi dorit mai mult, dar sigur voi obţine anul viitor”, a zâmbit Andreea în timp ce răsfoia cărţile primite în dar.
Bacău a fost următoarea destinaţie, unde ne aşteptau Leonard Feraru şi cei şapte fraţi ai lui. Copiii sunt crescuţi doar de mamă, Mihaela Feraru, după ce tatăl a plecat în lumea largă. În ciuda greutăţilor, sunt extrem de fericiţi. „Îmi place să învăţ pentru că îmi doresc să ajung cineva când voi fi mare”, ne-a mărturisit Leonard. Elev în clasa a IV-a, la Liceul Pedagogic „Ştefan cel Mare” din Bacău, are deja o colecţie de diplome, ca dovadă a muncii sale de până acum.
Cosmin Holcan este elevul de nota 10 pentru care merită făcută o călătorie la Botoşani. Întâlnirea cu el a avut loc la puţin timp de la reîntoarcerea lui de la Olimpiada Naţională de Matematică, unde a câştigat medalia de bronz. „Vreau să ajung la Internaţională”, e următorul vis al lui Cosmin. Profesorii au numai cuvinte de laudă pentru el şi l-au sprijinit financiar să meargă la foarte multe concursuri, situaţia familiei sale fiind una modestă.
Vasile Ţurcă este un alt olimpic pe care l-am cunoscut. Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Forestier din Piatra Neamţ şi a participat la Olimpiada Naţională de Tehnologia Lemnului. Îşi doreşte să urmeze studii universitare economice „ca să ştiu cum se gestionează corect o afacere”.
La Suceava am aflat cum poţi să transformi un cămin în care locuiesc copii abandonaţi sau orfani într-un loc în care oricine se poate simţi acasă. Secretul îl deţine Fundaţia „Fara”, iar ca drept dovadă stă Casa de tip familial „Sf. Nicolae”, care o administrează. Ei sunt bine îngrijiţi, sunt silitori, dovadă notele din carnet, şi îşi doreau o bibliotecă, pe care le-am dichisit-o cu peste 600 de volume adunate în timpul campaniei.
„Fericit este omul care îşi va umple casa de copii”, spune Psalmul 126, iar când casa ţi-e plină şi ştii c-ai redat şansa la o viaţă normală unor copii sufletul nu are cum să-ţi fie trist. Aceasta a fost starea pe care am simţit-o când am ajuns în Centrul de plasament de tip familial „Sfinţii Ioachim şi Ana” din comuna nemţeană Dumbrava Roşie. Inaugurat în mai 2007, de către preotul Constantin Schiman, centrul oferă ajutor pentru 11 copii, mulţi dintre ei fiind fraţi. Preotul i-a adunat de prin toate orfelinatele în care au fost abandonaţi şi le-a oferit o casă, în care ne-au primit cu drag în Săptămâna Mare. „Dacă vor vrea să facă o facultate, vom face toate eforturile pentru a-i ajuta. Dacă nu le place şcoala, vor învăţa o meserie. Trebuie susţinuţi ca să reuşească în viaţă”, ne-a spus părintele, în timp ce binecuvânta darurile oferite de noi.
Toate cele nouă poveşti au emoţionat zeci de ieşeni care ne-au ajutat să le oferim daruri de Paşte. La copii au ajuns cărţi, rechizite, jucării, dulciuri, haine, alimente şi multe alte lucruri care i-au bucurat enorm. Vă mulţumim tuturor pentru sprijin şi vă dorim să aveţi un An Nou plin de bucurii!
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau