Ambasadorul Suediei a testat mămăliga de Valea Seacă!
Dimensiune font:
Pentru o zi, Excelența Sa Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei la București, a fost cetăţean al comunei Valea Seacă * Ambasadorul a mers în localitatea în care ţara pe care o reprezintă a investit mult pentru reintegrarea romilor şi pentru ca aceştia să se întoarcă în România * discuţiile de la Primărie au continuat la „Centrul de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate”, proiect derulat de Fundaţia „Star of Hope” România
Centrul de servicii integrate pentru copiii proveniţi din familii sărace, în marea lor majoritate proveniţi din familii rome, a fost amenajat în centrul comunei, lângă Căminul cultural din Valea Seacă. Principalii finanţatori sunt Pingstforsamling Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia, alături de fundaţia „Star of Hope” Internaţional Suedia şi Norvegia. Centrul de zi a fost înfiinţat în 2015 printr-o investiţie de aproximativ 150.000 de euro din partea donatorilor norvegieni şi suedezi. Se doreşte ameliorarea nivelului de trăi pentru 40 de copii, prevenirea abandonului şcolar, dar şi o instruire a părinţilor pe teme de familie.
„Prin activităţile derulate în cadrul Centrului de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate se urmăreşte prevenirea abandonului familial şi a eşecului / abandonului şcolar. Se asigură accesul copiilor aflaţi în situaţii de risc social din comunitatea locală, în special copiii de etnie romă, la activităţi socio-educaţionale şi recreative, susţinându-se astfel integrarea lor socială. Părinţii vor beneficia de servicii de consiliere, educaţie parentală şi grup-suport“, a precizat Aurora Vatamaniuc, managerul proiectului şi preşedinte executiv al Fundaţiei „Star of Hope România”.
Întâmpinată cu mămăligă
Traseul Excelenţei Sale, parcurs pe jos, a continuat până la casele de romi, a căror renovare s-a făcut tot cu fonduri suedeze şi unde diplomatul a fost întâmpinat cu mămăligă şi carne făcute la pirostrii, invitaţia la masă fiind elegant refuzată. În schimb, a fost impresionată de virtuozitatea gazdei, care a tras iute câteva note în onoarea înaltului oaspete.
„Cel mai mult punem accentul pe educaţie, pentru că doar aşa şi prin investiţiile pe care le facem aici îi vom putea determina pe români să se întoarcă la casele lor. Aici, unde să se poată împlini, iar, dacă vor merge în străinătate, să reprezinte cu cinste ţara din care provin”, a spus Anneli Lindahl Kenny.
Vizita delegaţiei suedeze a fost făcută la invitaţia Asociației „Valoare Plus” şi este o urmare a faptului că mai mulţi locuitori de etnie romă din Valea Seacă au plecat în ţările nordice în căutarea unui trăi mai bun şi a unor venituri care să le asigure traiul de zi cu zi pentru familiile din ţară, de cele mai multe ori numeroase. Pentru că nu puţini sunt cei care, odată plecaţi, se apucă de furat şi de cerşit sau pot deveni uşor victime ale traficanţilor, comisarul-şef Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Zonal Bacău al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, i-a prezentat Ambasadorului Suediei paşii care se fac în România pentru stoparea acestui fenomen.
Seria de activităţi desfășurate de către Asociația „Valoare Plus” a continuat la Școala Gimnazială nr. 1, în cadrul proiectului „Pentru un viitor mai bun”. Prin intermediul acestui proiect, Asociația „Valoare Plus” oferă sprijin pentru circa 100 de elevi (între 10 și 14 ani) care provin dintr-un mediu disfuncțional şi din familii monoparentale din comunele Valea Seacă, Podu Turcului și Luncani. Sprijinul constă în activități after-school, prin care copiii sunt ajutați din punct de vedere academic, dar și în programe de dezvoltare a caracterului. Proiectul „Pentru un viitor mai bun” este implementat cu ajutorul organizației umanitare SAM, din Suedia. Florin CRĂCIUN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau