Ambulanţa, chemată în cârciumă
Dimensiune font:
Într-un interval de 12 ore, cel puţin trei suceveni solicită serviciile medicilor de pe ambulanţă ca să-i scape de mahmureală * din păcate, medicii nu au ac de cojocul beţivilor, nici măcar atunci când aceştia cer să fie consultaţi şi trataţi direct la birt
Medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu au deloc viaţă uşoară. Pe lângă tot felul de cazuri urgente, ei trebuie să mai aibă grijă şi de cei care se întrec cu băutura. Într-un interval de 12 ore, cel puţin trei suceveni sună la 112 pentru ca un medic să-i scape de durerile de cap provocate de consumul excesiv de băuturi alcoolice.
Citește și
Fructele oprite ale postului
Alexandru Lăzăreanu, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) ne-a declarat că în multe dintre cazuri, beţivii cheamă Ambulanţa direct de la cârciumă. „Sunt foarte mulţi cei care, după ce consumă alcool, apelează la serviciile noastre. Vorbesc foarte urât. Când prind cazuri de genul acesta le spun că nu este corect că sune la un serviciu de care trebuie să beneficieze bolnavii şi nu beţivii. Când ai băut ţi-ai asumat un risc că te doare capul a doua zi, că eşti mahmur. Nu vă mai spun că unii ne cheamă direct la cârciumă ca să-i tratăm. Cer să le facem câte o injecţie ca să îi scăpăm de durerile de cap”, ne-a declarat Lăzăreanu. Chiar dacă nu sunt bolnavi, beţivii beneficiază fără doar şi poate de serviciile Ambulanţei, pentru că nimeni nu-şi poate asuma să nu trimită maşină la solicitare. Asta în condiţiile în care, de multe ori personalul medical este agresat verbal sau chiar fizic de pacienţii mahmuri sau de rudele acestora.
Lipsă acută de medici
Alexandru Lăzăreanu a mai spus că beţivii nu ar mai trebui să solicite ambulanţa pentru ca medicii să-i trateze de mahmureală din două motive. În primul rând, ei nu constituie „urgenţe”. „Doar coma alcoolică se tratează cu perfuzii şi vitamine”, a mai spus şeful SJU. În al doilea rând, instituţia de la Suceava se confruntă cu o acută lipsă de medici. Din această cauză, în urmă cu un an şi jumătate, SJU a desfiinţat linia de gardă pentru consultaţii la domiciliu. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a cerut reînfiinţarea liniei. „Nu putem să reînfiinţăm linia de gardă, pentru că nu avem medici”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu. El a mai spus că, deşi legea le permite, nici medicii de familie nu vor să acopere o linie de gardă pentru consultaţii la domiciliu. Pe de altă parte, SJU are patru maşini pentru a asigura transportul medicilor la domiciliul pacienţilor, în cazurile care nu constituie urgenţe. Două autovehicule sunt folosite pentru transportul copiilor dializaţi din zona Rădăuţi la Iaşi, iar celelalte două sunt folosite de staţia de la Suceava pentru alte activităţi.
Oana ŞLEMCO
„Sunt foarte mulţi cei care, după ce consumă alcool, apelează la serviciile noastre” – dr Alexandru Lăzăreanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau