Amenzi pentru câinii lăsaţi slobozi
Dimensiune font:
Şeful de post din comuna Preuteşti le-a declarat război localnicilor care nu-şi ţin câinii legaţi în bătătură * animalele care umblau slobode au băgat spaima în elevi * ca urmare, stăpânii câinilor au fost amendaţi
La sfârşitul anului trecut, părinţii din satul Bahna Arini, comuna Preuteşti, le-au cerut poliţiştilor din comună să rezolve problema animalelor care umblă slobode pe uliţe. Câinii i-au speriat pe copii, iar oamenii au cerut ajutor. Mai întâi, oamenii legii au mers din poartă în poată şi i-au avertizat pe proprietarii animalelor. Le-au cerut să le ţină legate în curte, aşa cum spune legea, şi le-au explicat că sunt răspunzători facă patrupezii devin agresivi şi fac victime. „Încă de la începutul anului, şeful de post din localitate a desfăşurat mai multe localităţi de informare şi preventive fiind invitaţi toţi proprietarii de câini să respecte legislaţia, respectiv să lege câinii pentru ca aceştia să nu poate pătrunde pe drumul public”, ne-a declarat Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Sătenilor nu le-a păsat, iar câinii au continuat să umble dezlegaţi. Ca urmare, şeful de post Ioan Tiperciuc a decis să-i amendeze. În Bahna Arini sunt 45 de gospodării. Ei bine, o treime dintre localnici au fost amendaţi cu câte 100 de lei fiecare. Parte dintre cei sancţionaţi sunt asistaţi social şi probabil banii se vor încasa mai greu. „Au aplicat 16 sancţiuni, toate la Legea 61/1991 modificată cu privire la lăsarea fără supraveghere a animalelor. În 14 cazuri s-au aplicat sancţiuni pecuniare cu o valoare de 100 de lei fiecare şi în alte două cazuri au fost aplicate avertismente”, ne-a declarat Ionuţ Epureanu.
Record absolut
Reprezentantul Inspectoratului de Poliţie ne-a confirmat că cele 16 sancţiuni aplicate sătenilor care nu şi-au legat câinii sunt un record. Mai mult, toate au fost aplicate în luna februarie. „La nivelul localităţilor din mediul rural cu siguranţă este cel mai mare număr de sancţiuni aplicate. Ele sunt justificate din punct de vedere legal şi din punct de vedere al pericolului social”, a mai spus Ionuţ Epureanu.
Copil ucis de câine
Surse neoficiale susţin că localnici sancţionaţi consideră că poliţia a comis un abuz atunci când le-a aplicat amenzile. Unii dintre pedepsiţi susţin că nici măcar nu au de unde să plătească sancţiunea de 100 de lei. Pe de altă parte, amendarea sătenilor care nu-şi supraveghează animalele poate fi o formă eficientă de corectare a acestui neajuns, care de-a lungul timpului s-a lăsat chiar şi cu pierderi de vieţi omeneşti. În luna martie a anului 2012, un copil de numai 6 ani din comuna Dumbrăveni a fost ucis de un câine pe un câmp, în vecinătatea casei sale. Copilul a fost sfâşiat în zona gâtului. În urma anchetei, poliţiştii au stabilit că animalul avea un proprietar, care a fost trimis în judecată. Câinele a fost împuşcat de un pădurar.
Povestea poştaşului veteran din Suceava
Oana ŞLEMCO
„Foarte mulţi cetăţeni au lăsat animalele dezlegate. Câinii au pătruns pe drumul public, drumul principal care asigură accesul copiilor către unitatea de învăţământ. Poliţiştii de la postul Preuteşti au fost nevoiţi să aplice sancţiunile contravenţionale” – Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IJP Suceava
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau