Amenzi pentru părinţii care-şi lasă copiii în grija nimănui
Dimensiune font:
Părinţii care pleacă la muncă în străinătate pot fi amendaţi cu până la 1.000 de lei dacă nu deleagă o persoană care să se ocupe de copii * în judeţul Bacău sunt aproximativ 7.300 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare
Judeţul Bacău se remarcă la nivel naţional în ceea ce priveşte migrarea forţei de muncă în străinătate, ocupând locul al II-lea pe ţară şi în Regiunea de Nord-Est în ceea ce priveşte numărul copiilor ai căror părinţi lucrează în străinătate.
1.000 de lei amendă
Potrivit legii, părinţii sau tutorii care pleacă la muncă în străinătate sunt obligaţi, conform legislaţiei în vigoare, să notifice această intenţie serviciului public de asistenţă socială din localitatea de domiciliu. Dacă nu, sunt pasibili de amendă de până la 1.000 de lei. „Tutorele sau părinţii care pleacă la muncă în Italia au obligaţia să anunţe autorităţile române de acest lucru cu minimum 40 de zile înainte de plecarea din ţară. Notificarea trebuie făcută către serviciul public de asistenţă socială. Prin notificare trebuie desemnată, în mod obligatoriu, o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului”, spun reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii. În cazul în care nu anunţă serviciul public de asistenţă şi nu desemnează o persoană pentru a îngriji copilul rămas în ţară, tutorele sau părinţi ce pleacă din ţară sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Citeşte şi
Alături de Clubul Doamnelor de Munte
Cele mai frumoase trasee ale Moldovei
Pe cine pot desemna părinţii?
Părinţii pot desemna o persoana care trebuie să facă parte din familia extinsă- rudele de până la gradul al IV-lea inclusiv, cum sunt bunicii, unchii/mătuşile sau verii-, care să aibă minimum 18 ani şi să poată întreţine copilul în perioada în care tutorele legal sau părinţii sunt în Italia. Această persoană trebuie să îndeplinească şi condiţiile materiale, şi garanţiile morale pe care le implică creşterea unui copil.
În plus, acordul persoanei desemnate să întreţină copilul celor plecaţi la muncă în străinătate se exprimă personal în faţa instanţei ce soluţionează cererea, în termen de trei zile de la depunerea ei. Această delegare a autorităţii părinteşti se face pe o perioadă limitată, de maximum un an. Persoana căreia i s-a delegat autoritatea părintească trebuie să participe în mod obligatoriu, după ce îşi dă acordul, la un program de consiliere organizat de serviciile publice de asistenţă socială, pentru a preveni situaţiile de conflict, neadaptare sau neglijenţă în relaţia cu minorul.
Sonia PAVELESCU
7.300 este numărul copiilor din judeţ ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau