Amenzi pentru stranierii care uită de copii
Dimensiune font:
Cei care pleacă la muncă în străinătate, nu anunţă autorităţile şi nu îşi lasă copiii în grija unei persoane de încredere sunt buni de plată * amenzile variază între 500 şi 1.000 de lei * sute de vasluieni şi-au lăsat de izbelişte pruncii
Autorităţile din Vaslui se implică în problema copiilor care au rămas singuri acasă după ce părinţii lor au plecat la muncă în străinătate. Cei care nu îşi anunţă intenţia de a părăsi ţara cu 40 de zile înainte şi nu găsesc o persoană care să aibă grijă de copii vor fi sancţionaţi. „Părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi au copiii în întreţinere au obligaţia de a notifica această intenţie Serviciului public de asistenţă socială de la primăria de care aparţin. Notificarea va conţine în mod obligatoriu desemnarea persoanei care se va ocupa de întreţinerea copilului pe perioada cât părinţii vor fi plecaţi. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească toate condiţiile morale şi materiale necesare creşterii unui copil”, a spus Sorin Prepeliţă, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS). Persoanele care nu îndeplinesc această obligaţie riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei .
Sute de copiii sunt lăsaţi să se descurce singuri
Statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) arată că în judeţ sunt 960 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi, 321 au un părinte unic susţinător plecat la muncă peste hotare şi 2.115 copii cu un singur părinte plecat peste graniţă. Distribuţia pe sexe a acestor copii este aproape uniformă - 1.631 de băieţi şi 1.765 de fete. Puţini dintre minorii cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate sunt integraţi în sistemul de protecţie instituţionalizată: 16 sunt la asistenţi maternali profesionişti şi patru în centre rezidenţiale. „Copiii ai căror părinţi lucrează în străinătate beneficiază de aceeaşi îngrijire ca şi cei aflaţi în dificultate, neexistând prevederi speciale ale legii pentru aceste cazuri. Persoanele care pleacă să lucreze în străinătate sunt obligate să depună în dosarul de la Oficiul Naţional pentru Migrarea Forţei de Muncă şi o declaraţie în care se precizează în grija cui au rămas copiii, dacă au. Din păcate, foarte mulţi dintre locuitorii judeţului pleacă fără a avea contracte ferme şi fără să treacă pe la acest oficiu. Acesta este motivul pentru care credem că, de fapt, numărul copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate este mult mai mare”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC.
Conform legislaţiei în vigoare, până la împlinirea vârstei de 18 ani, copilul trebuie reprezentat de părinţii săi, de curator sau de tutore în toate relaţiile lui cu şcoala sau instituţiile statului. Lipsa unui astfel de curator privează copilul de anumite drepturi. Plecarea părinţilor în străinătate are însă şi implicaţii psihologice, privarea de afecţiunea şi supravegherea părintească având repercusiuni grave asupra copiilor.
Mulţi dintre copii rămaşi singuri acasă au abandonat şcoala sau au comis fapte antisociale.
Cartierele de groază ale Moldovei
Simona POP
„Copiii rămaşi singuri devin o categorie vulnerabilă care adoptă comportamente antisociale, se afiliază unor grupuri vicioase şi înregistrează eşec în plan educaţional datorită diminuării interesului pentru învăţătură şi absentării frecvente de la cursurile şcolare” - Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau