Amintiri de la Revoluţia din Vaslui
Dimensiune font:
La troiţa martirilor din Cimitirul „Eternitatea” au fost depuse ieri coroane de flori * o parte dintre vasluieni au rememorat momentele din 1989 * mulţi s-au întrebat, la fel ca şi regizorul Corneliu Porumboiu, dacă a fost sau n-a fost revoluţie la Vaslui
La mai bine de un sfert de veac de la evenimentele din 1989, la Vaslui încă se mai caută răspuns la o întrebare: a fost sau nu a fost revoluţie în oraş? Aceeaşi întrebare a dat şi titlul celebrului film regizat de vasluianul Corneliu Porumboiu. „Mi-am găsit multe dintre subiectele de film în oraşul natal, iar ideea filmului a răsărit în mintea mea, după ce am văzut o emisiune la un post local de televiziune, unde era dezbătută «problema» revoluţiei de la Vaslui”, a declarat regizorul Corneliu Porumboiu.
Citește și Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei
Pe 22 decembrie, după ce la televizor se anunţase că Ceauşescu a căzut, câţiva oameni au ieşit în centrul oraşului, iar despre „revoluţia” de la Vaslui circulă şi acum tot felul de poveşti. „Eu lucram pe atunci la Oficiul de Tranzit din Gara Vaslui, locul pe unde trecea tot ce intra în oraş. Am stat la muncă zi şi noapte, făceam focul şi o luam de la capăt. E greu de descris ce am simţit atunci. Am fost primul care a primit presa liberă. Mi-ar fi fost foarte uşor să merg cu un ziar în Piaţa Civică şi să mă dau mare revoluţionar, dar nu am făcut asta”, a declarat, pentru agerpres.ro, Nicuţă Marcu, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Vaslui.
Liderul revoluţionarilor vasluieni este Paul Munteanu, cel care spune ori de câte ori are ocazia că oamenii care au luptat în 1989 pentru căderea regimului comunist, dar şi urmaşii eroilor Revoluţiei merită mai mult. „O dată pe an, ne amintim de cei care au murit la Revoluţie, de copiii care au pierit atunci, dar asta nu e suficient. Părinţii acestora îşi plâng amarul în fiecare zi. Ei merită mai mult. În judeţ avem eroi martiri, răniţi sau urmaşi ai celor morţi la Revoluţie şi este nedrept ca doar cu prilejul comemorărilor să ne gândim la ei. Revoluţionarilor şi urmaşilor acestora li s-a luat din drepturi fiindcă sunt prea puţini ca să protesteze şi să conteze”, este convins Paul Munteanu, preşedintele Asociaţiei „22 Decembrie” Vaslui.
La Vaslui sunt câţiva revoluţionari cu acte, puţin peste 100. La troiţa ridicată în memoria martirilor Revoluţiei din Cimitirul „Eternitatea” Vaslui au fost depuse ieri coroane de flori.
Clara DIMA
100
Acesta este numărul revoluţionarilor din Vaslui.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau