Amintiri din război, la 103 ani
Dimensiune font:
În comuna Coarnele Caprei îşi duce veacul unul din cei mai bătrâni ieşeni care au participat activ în Al Doilea Război Mondial * născut în 1913, bunicul Florea Mazuru trăieşte în aceleaşi condiţii ca acum o sută de ani * după ce a luptat pentru binele ţării, acum stă fără apă şi energie electrică, într-o coşmelie care stă să se prăbuşească * luna aceasta a împlinit 103 ani, motiv pentru care a fost vizitat de angajaţi ai Armatei Române
Cel mai bătrân sătean din comuna Coarnele Caprei a împlinit, luna aceasta, frumoasa vârstă de 103 ani. Născut la 2 aprilie 1913, bunicul Florea Mazuru îşi aminteşte fragmente de pe câmpul de luptă din Al Doilea Război Mondial, fiind la acea vreme comandat de baterie. Abia împlinise 19 ani când a fost înrolat şi trimis pe front la Timişoara. „Nici nu am apucat să fac şcoala. Am fost comandat de baterie, trimis la Timişoara şi în pădurea de la Ghirdoveni (Dâmboviţa). Acolo mâncam carne şi cartofi. Uneori aveam ori prea multă mâncare ori deloc. Îmi amintesc când ne-au băgat în vagoane cu animalele şi trebuia să sărim direct din tren, în apă”, povesteşte bătrânul. La începutul acestei luni, când a împlinit anii, a primit vizita unei delegaţii a Armatei Române, care i-a dăruit o diplomă şi un tort. Un dram de fericire pentru bunicul Florea, care trăieşte singur din 1997, când soţia lui a trecut la cele veşnice. Nu are nici energie electrică şi nici apă curentă. Aşa trăieşte acum un veteran de război, care şi-a consumat cei mai buni ani din viaţă sub bătaia tunurilor. Ca să treacă timpul, mai iese ziua pe banca din faţa casei şi le mai vorbeşte trecătorilor, iar când se lasă frigul, ascultă la un radio învechit. De fiecare dată când îşi aminteşte de vremurile petrecute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, bătrânul Florea varsă o lacrimă. „În război, mereu să-ţi asculţi comandantul”, a repetat el de câteva ori.
Copiii au murit înaintea lui
Cea mai mare suferinţă a bunicului Florea Mazuru este pierderea copiilor. A avut cinci copii, dintre care doi au trecut în nefiinţă. Au mai rămas trei copii, din care doi sunt plecaţi în străinătate. De grija lui se ocupă o nepoată din sat, care îi aduce zilnic apă şi mâncare. „Noi am vrut să-l luăm în locuinţa noastră, avem condiţii, dar nu vrea. Spune mereu că vrea să rămână aici, în casa asta. Stă bine cu sănătatea. Nu prea aude şi are ceva probleme cu prostata, dar la vârsta lui nu mai poate fi operat”, spune nepoata. Florea Mazuru are un venit lunar de 600 lei, din care 400 indemnizaţia de veteran şi restul, ajutor social.
600 DE LEI
Este venitul veteranului Florea Mazuru, care pe 2 aprilie a împlinit 103 ani
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau