Amurco se vinde la bucată
Dimensiune font:
La mezat sunt scoase 93 de vagoane, două locomotive, utilaje și platină * societatea, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, aflat în închisoare în dosarul Mită la PSD, a avut mari probleme în ultimii ani * angajaţii şi-au primit cu greu lefurile
Amurco SA, una dintre firmele pe care a funcţionat fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice (CICh) Bacău, este în faliment declarat de peste un an, iar lichidatorul, Sierra Quadrant SPRL organizează o licitaţie pentru bunurile care au mai rămas. Sierra Quadrant SPRL a instrumentat şi falimentul fostei societăţi Sofert SA, de la care a preluat Amurco SA activele. Astfel, pe 12 şi 13 noiembrie, sunt programate licitaţii publice pentru 93 de vagoane cisternă (la preşul total de 18,5 milioane lei fără TVA), o locomotivă (100.000 lei fără TVA), o locomotivă diesel hidraulică defectă (30.000 lei fără TVA), maşini unelte – prelucrări mecanice (759.320 lei fără TVA – vânzare în bloc), alte mijloace transport diverse (autoturisme, tractor, troliu, electropalan, palan). De asemenea, lichidatorul Amurco SA scoate la mezat şi 528 grame de platină rezultată din piese de laborator (capsule, capace, baghete, creuzete), la preţul de 63.000 de lei fără TVA.
Falimentul Amurco
Amurco SA a intrat în insolvenţă la cererea administratorilor săi, combinatul fiind oprit din luna februarie 2014, principalul motiv invocat fiind scumpirea gazului metan, materia primă de bază. Instalaţiile au fost oprite tot din februarie 2014, ca urmare a datoriilor la furnizorul de curent electric. Deschiderea insolvenţei s-a făcut la jumătatea lunii iulie 2014, când în combinat mai lucrau 218 salariaţi cu contracte individuale de muncă active, din care 121 personal TESA. Printre creditori, se află ANAF – 80 de milioane de lei, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – un milion de lei, Watch & Catch Security – 2,3 milioane de lei, Sanacovex – 550.000 de lei etc. Pe lângă salariaţi, mai există încă 75 de creditori.
Angajaţii au ajuns şomeri
După intrarea în insolvenţa a societăţii Amurco la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău a ajuns solicitarea de concediere colectiva pentru 165 dintre cei 206 angajaţi rămaşi la lucru, ultimul lot de chimişti din combinat. În două rânduri, un grup de salariaţi au intrat în greva foamei, pentru a-şi primi drepturile salariale. Ioan Niculae a închis şi a redeschis de mai multe ori, în ultimii ani, combinatele sale chimice, în funcţie de evoluţia pieţei de îngrăşăminte şi a preţului gazului. „Am muncit degeaba. Ne-a păcălit că ne plăteşte salarii, ne-a dus cu vorba”, s-a plâns Ion Lascăr, unul dintre foştii muncitori.
În primăvara anului trecut, după ce salariaţii de la Amurco au ieşit să protesteze tot pentru că nu-şi primeau drepturile salariale şi nu mai avea siguranţa locului de munca, magnatul a venit la Bacău, pentru o scurtă întrevedere cu administratorii şi cu salariaţii combinatului. Momentan Ioan Niculae este în închisoare în dosarul „Mită pentru PSD”.
Citeşte şi: Creşă nouă deschisă după un sfert de veac la Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Totalul datoriilor Amurco SA este de 165 milioane de lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau