An cu ghinion pentru greii Sucevei
Dimensiune font:
Pentru prima dată în istoria postdecembristă a judeţului, oameni importanţi din administraţia locală, şefi de instituţii deconcentrate şi nume grele din justiţie au ajuns în arestul Poliţiei pentru acte de corupţie * după gratii este şi primarul Rădăuţiului, pentru complicitate la tot felul de matrapazlâcuri, dar şi fostul şef al Secţiei de Urmăriri Penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava
Lungul şir al reţinerilor a început în luna iunie, când pentru prima dată de la înfiinţare, sediul APIA Suceava a fost răscolită de procurorii DNA. Oamenii legii au reţinut-o pe fosta directoarea adjunctă a instituţiei, Delia Moldovenu, pe care au acuzat-o că, împreună cu fostul şef al APIA de la Bucureşti, ar fi prejudiciat statul cu 5 milioane de lei, prin acordarea de subvenţii ilegale. Cei doi au fost reţinuţi câteva zile, după care judecătorii au decis să-i cerceteze în stare de libertatea, dar sub control judiciar.
Grei din justiţie, reţinuţi
O lună mai târziu un alt scandal avea să zguduie, de această dată, lumea justiţiei. Fostul procuror-şef al Secţiei de Urmăriri Penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dâmbu, a fost reţinut de procurorii DNA. El se află în arest şi acum. În acelaşi dosar au fost reţinuţi judecătorul rădăuţean Bogdan Bărbuţă și omul de afaceri Costel Babiuc. Judecătorul ar fi luat şpagă de la afacerist pentru a elibera decizii judiciare favorabile unor persoane care pretindeau că sunt proprietari de teren, însă nu aveau documente doveditoare. Pământurile obţinute în instanţă urmau să fie vândute lui Babiuc, care la rândul său se preocupa să facă rost de o suprafaţă însemnată de teren pentru ca firma Schweighofer să-şi construiască fabrica de lângă Rădăuţi. În toată această afacere, Dumitru Dâmbu i-ar fi promis protecţie judiciară lui Babiuc.
Primarul Aurel Olărean, anchetat pentru şantaj
Procurorii DNA şi-au extins ancheta şi asupra primarului suspendat al oraşului Rădăuţi, Aurel Olărean. El este anchetat într-un dosar de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DNA, Aurel Olărean (PDL), în calitate de primar, l-ar fi şantajat pe consilierul local Traian Andronachi (UNPR). Olărean i-ar fi cerut lui Andronachi să treacă la de la UNPR la PDL pentru ca „portocalii” să aibă majoritate în Consiliu Local. În caz contrar, primarul vroia să o lase fără funcţia de conducere pe soţia lui Andronachi, care este directoare la Biblioteca Municipală. Aurel Olărean avea nevoie de majoritate în Consiliul Local (CL), ca să acopere o ilegalitate comisă în 2010, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Costel Babiuc să intre în proprietatea unei clădiri din oraş.
Cătălin Nechifor, amintit în dosarul retrocedărilor ilegale
Şirul surprizelor a continuat în octombrie, când numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a apărut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, în care este anchetat şi Viorel Hrebenciuc. Numele şefului CJ este doar menţionat în dosar, el neavând nicio calitate. „Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului «Ştefan cel Mare», ce este în subordinea Consiliului Judeţean”, se arată în cererea pe care procurorii DNA au întocmit-o pentru arestul lui Viorel Hrebenciuc.
Au mai fost și alţii chemaţi pe la DNA în acest an. Printre ei s-a numărat fostul șef al SPP Suceava, Lucian Solcan, iar surprizele ar putea continua, pentru că procurorii Anticorupţie au extins cercetările în dosarul APIA și asupra unor mănăstiri.
Oana ȘLEMCO
A plouat cu dosare penale şi cu arestări preventive în acest an la Suceava. Printre cei săltaţi de procurorii Anticorupţie s-au numărat primari, judecători, şefi de deconcentrate, şefi ai justiţiei sucevene şi un important patron.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau