Anchetă în cazul donaţiei periculoase de la Amurco
Dimensiune font:
Scandalul în cazul haldei de fosfogips din Bacău nu se opreşte * Direcţia Naţională Anticorupţie Bucureşti (DNA) a solicitat de la Primărie documente pentru derularea unei anchete „in rem” privind transferul acesteia de la Amurco la municipalitate
Muntele radioactiv de la Amurco ajuns pe capul băcăuanilor este încă subiectul a numeroase nemulţumiri, discuţii şi cercetări. În timp ce deputatul PSD Cosmin Necula îi acuză pe edilii oraşului şi pe afaceristul Ioan Niculae de faptul că sănătatea oamenilor este pusă în pericol din cauza lor, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au demarat cercetări în afacerea haldei de fosfogips de la fostul combinat chimic. Halda a ajuns din proprietatea omului de afaceri Ioan Niculae în grija municipalităţii, iar DNA a început urmărirea doar cu privire la faptă („in rem”).
O donaţie cu probleme
Muntele de fosfogips a fost preluat în decembrie 2011 în proprietatea municipiului Bacău, în urma unei donaţii făcute de Amurco şi acceptate de către Consiliul Local. Proiectul de ecologizare nu s-a mai realizat, iar oraşul s-a ales cu o problemă de mediu de mari proporţii care afectează populaţia. Asta în condiţiile în care obligaţia ecologizării muntelui radioactiv revenea agentului economic privat, nu municipiului.
De această problemă, deputatul Cosmin Necula spune că vinovaţi sunt Romeo Stavarache şi Dragoş Luchian. „Dacă înaintaşul PNL Mircea Cancicov a donat Bacăului un parc, cuplul toxic Stavarache-Luchian lasă moştenire Bacăului un munte toxic. Proiectul de ecologizare a fost frumos ambalat astfel încât consilierii să-l prizeze pe nemestecate. Ulterior, cuplul toxic amintit a acţionat astfel încât sarcinile de mediu aparţin în prezent doar Bacăului, iar Amurco nu mai are nicio obligaţie. Consider că suita de hotărâri de Consiliu Local prin intermediul cărora municipiul Bacău a preluat asupra sa sarcinile de mediu ce aparţineau unui agent economic privat (Amurco/ Ioan Niculae), prezintă toate indiciile unor infracţiuni comise cu o pagubă însemnată în dauna locuitorilor municipiului Bacău”, a punctat Cosmin Necula. El a anunţat că toţi aleşii locali PSD care au girat preluarea muntelui de fosfogips în proprietatea Primăriei Bacău nu vor mai face parte din viitoarea listă de consilieri locali PSD.
Surse judiciare au spus că documente privind halda de fosfogips şi preluarea acesteia au fost cerute de DNA Bucureşti, iar ancheta s-ar putea referi mai puţin la acţiunile de pe plan local, dar mai ales la decizii luate în zona Ministerului Mediului.
Şapte milioane de tone de reziduuri se află în interiorul haldei. Ca să dispară riscul poluării, acest munte de fosfogips ar trebui să fie acoperit cu un strat de vegetaţie iar în pânza freatică ar trebui montat un sistem care să reducă nivelul de radiaţii. Din păcate, administraţia locală nu are posibilitate pentru aşa ceva.
Citeşte şi: Pădurile se salvează pe Facebook
Clara DIMA
30 de milioane de euro este suma la care s-ar ridica toate cheltuielile pentru ecologizarea zonei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau