Angajați bătuți și terorizați de pacienți
Dimensiune font:
La Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hîrlău, cadrele medicale își iau bătaie cu nemiluita * de la începutul anului și până acum, 32 de angajați ai centrului au fost agresați prin loviri cu pumnul, cu obiecte contondente și mușcături * o angajată a centrului povestește că a fost lovită în față chiar la începutul acestei luni și, după 20 de ani de activitate, îi este frică să se mai întoarcă la serviciu, mai ales că instituția a rămas fără servicii de pază
Bătăi, țipete și teroare la Hîrlău. Aceasta este imaginea zilnică pe care o văd și o trăiesc angajații Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hîrlău iar situația este pe cale să degenereze. Cadrele medicale fug pe rupte din instituție din cauza bătăilor care le încasează zilnic de la pacienții cu instabilitate mintală. Președintele sindicatului Sanitas Iași, Iulian Cozianu, a declarat că, de la începutul anului și până în prezent, 32 de angajați au fost agresați de către pacienții centrului din Hîrlău. „Avem un număr de 32 de colegi de la Hîrlău agresați doar în acest an, fie că primesc o palmă, un pumn, sunt mușcați de degete, se aruncă în ei cu borcane și papuci, sunt scuipați și înjurați de pacienți. Chiar acum urmează să depun această situație la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, pentru că s-a ajuns într-o stare în care riscul a devenit o obișnuință. Am dat exemplu problema de la Hîrlău, pentru că acolo avem oameni, dar asta se întâmplă peste tot”, a declarat Iulian Cozianu pentru Evenimentul Regional al Moldovei. Liderul de sindicat a mai adăugat că la Hîrlău nu doar cadrele medicale sunt agresate. Pacienții distrug bunuri, televizoare, geamuri, mobilă, ajungându-se până la altercații între ei și automutilare, fără să existe o strategie concretă de stopare a fenomenului. În prezent, la centrul din Hîrlău sunt internați 240 de pacienți iar numărul angajaților se ridică la 180, organizați în patru ture.
„După 20 de ani, mi-e frică să mă întorc la muncă”
Una din angajatele Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hîrlău a povestit pentru Evenimentul Regional al Moldovei, trauma prin care a trecut recent. Acesteia îi este frică acum să se mai întoarcă la serviciu. „S-a întâmplat chiar la începutul acestei luni, când am încercat, cu frumosul să vorbesc cu un pacient. M-am trezit cu un pumn în față și am căzut la pământ. Acum sunt în concediu medical și după 22 de ani de muncă la centrul din Hîrlău, acum îmi este frică să mai merg pe holuri pentru că acești beneficiari au văzut că nu pățesc nimic”, a povestit o angajată a centrului, de profesie pshiholog. Angajații centrului sunt nemulțumiți de lipsa pazei, a personalului medical specializat și au adus aceste lipsuri în atenția Instituției Prefectului Iași și DGASPC Iași. „Eu vreau să merg la serviciu și să nu mă îngrijorez că un pacient îmi dă una peste cap. Avem asistenți medicali care sunt trași de păr, se aruncă cu papuci în ei. Înainte aveam pază, iar pacienții aveau un anumit respect față de uniforma gardienilor. Acum nu mai avem nici asta. Nu putem să-i legăm de pat sau să le administrăm sedative pentru că nu avem medic psihiatru care să recomante asta. Dacă o facem noi, ne trezim apoi că suntem chemați la poliție. Toți angajații care au părăsit centrul, din această cauză au plecat. Dau un exemplu una din colege, care a demisionat după ce a fost mușcată”, a mai povestit angajata centrului. Cadrele medicale de la Hîrlău recomandă investiții în atelierele educaționale și angajarea de urgență a unui medic psihiatru, în condițiile în care s-au făcut achiziții de aparatură performantă însă nu au specialiști pentru folosirea ei.
Construcţiile şi exploatarea lemnoasă, raiul evazioniştilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau