Asfalt de 105 milioane de lei la Aeroport
Dimensiune font:
Au început lucrările de modernizare la pista aerogării sucevene * dacă se va respecta planul, în primăvară se vor relua zborurile * valoarea contractului este de 105 milioane de lei, fără TVA
În modernizarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a făcut ieri un pas uriaş. Constructorul a început să toarne primul strat de asfalt pe pista de decolare şi aterizare. Pentru a evita orice fel de neajuns, firma şi-a asamblat o staţie mobilă pentru producerea de mixturi asfaltice, la o distanţă de niciun kilometru de aeroport.
În calitate de reprezentant al instituţiei care beneficiază de proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a inspectat ieri lucrările la aeroport şi nu a avut nicio obiecţie. „S-au luat probe de asfalt la două laboratoare independente referitoare la calitate. Probele sunt în regulă”, ne-a declarat Ioan Cătălin Nechifor.
Prezent pe şantier, managerul de proiect, Gheorghe Rusanovschi, susţine de asemenea că este mulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările. El a explicat că doar capriciile vremii ar putea să mai pună beţe-n roate proiectului. „Asfaltul se toarnă la o temperatură minimă de zece grade Celsius. Stratul suport trebuie să fie uscat. Fiecare zi de ploaie înseamnă întârzierea programului. Putem turna 1.500 de tone de asfalt zilnic. Acest ritm poate fi depăşit, dacă nu plouă şi dacă temperaturile nu scad sub pragul de zece grade”, a declarat managerul de proiect. Gheorghe Rusanovschi a mai spus că plăţile către firma constructoare sunt la zi şi că pe şantier sunt în jur de 70 de muncitori. În paralel, constructorul lucrează şi la turnul de control, dar şi la aerogară.
Tarom va opera la Suceava
Despre proiectul de modernizare a Aeroportului din Suceava se vorbeşte din 2008, dar contractul cu firma constructoare a fost semnat în 2013. Lucrările sunt derulate de către firma botoşăneană Tehnic Asist. Societatea a câştigat o licitaţie la care au mai participat firme din ţară, dar şi din străinătate. Valoarea contractului este de aproximativ 105 milioane de lei, fără TVA. Într-un comunicat semnat în 2013 de directorul general al Aeroportului de la Salcea, Ioan Măriuţa, se menţionează că lucrările vor fi terminate în 18 luni, dar în acest moment este clar că acest termen nu va fi respectat. De altfel, în vara acestui an, conducerea Aeroportului Suceava a cerut de la Ministerul Transporturilor prelungirea termenului de execuţie cu şase luni.
Rentabilizarea, subiect tabu
Dacă pista de decolare şi aterizarea va fi gata în primăvara anului viitor, atunci se vor putea relua şi zborurile, pentru că deocamdată Aeroportul este închis. Deşi investiţia realizată din fonduri europene este colosală, oficialităţile din Suceava nu au prezentat până acum niciun plan de rentabilizare a Aeroportului. Tot ce se ştie că Tarom ar putea fi una dintre firmele care vor opera la Suceava. Conducerea Consiliului Judeţean a spus, în mai multe rânduri, că se află în tratative şi cu alte companii aeriene, dar a evitat să ofere informaţii concrete.
Oana ŞLEMCO
Proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava prevede extinderea pistei de la 1.800 la 2.460 de metri, construirea unui nou turn de control şi a unei piste flexibile care să permită şi decolarea avioanelor cargo, precum şi modernizarea sistemului de balizaj. Jumătate din costurile investiţiei vor fi suportate de Uniunea Europeană, iar restul banilor vor veni de la Guvern şi Consiliul Judeţean.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau