Asistaţii social pierd venitul minim garantat
Dimensiune font:
Aproape 400 de familii din judeţul Suceava vor pierde ajutorul social şi asigurarea medicală în urma decizie Guvernului de a dubla alocaţiile de stat pentru copii * cu sumele mai mari încasate oamenii vor depăşi plafonul stabilit de lege pentru plata ajutorului social * în unele cazuri, depăşirea este de doar 10 lei * situaţia poate fi corectată doar dacă Guvernul modifică formula de calcul
Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială (APIS) Suceava le-a cerut primăriilor din tot judeţul să revizuiască dosarele asistaţilor social şi să vadă dacă, în urma dublării alocaţiilor de stat pentru copii, săracii mai pot încasa venitul minim garantat. Conducerea agenţiei crede că începând cu luna august, 371 de familii asistate social care au mulţi copii vor depăşi plafonul şi nu vor mai putea beneficia de ajutorul social.
De ce se pierd banii?
Explicaţia este simplă. Alocaţia copiilor intră în formula de calcul a venitului minim garantat. „Având în vedere că acest tip de beneficiu de asistenţă socială se ia în calcul la stabilirea dreptului pentru venitul minim garantat, este posibil ca în acelaşi timp 371 de familii să rămână fără venitul minim garantat”, ne-a declarat Mirela Florea, director interimar al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială (APIS). Ea a spus că deşi rămân fără ajutoarele sociale, săracii vor primi mai mulţi bani de pe urma alocaţiilor copiilor. Problema este că această creştere este nesemnificativă. Este vorba despre sume cuprinse între 10 şi 30 de lei/lună.
Cum se stabileşte venitul minim
Statul a stabilit un plafon al venitului minim garantat în funcţie de numărul de membri ai unei familii. Concret, venitul minim garantat al unei familii formată din 11 membri, nouă copii şi doi adulţi, este potrivit legii, de 746 de lei/lună, din care până acum 378 de lei era alocaţia copiilor calculată la 42 de lei/lună, iar diferenţa era plătită de stat sub formă de ajutor social. După ce se va dubla, alocaţia celor 9 copii va fi de 756 de lei/lună. Pentru că depăşeşte plafonul stabilit prin lege cu 10 lei, familia rămâne fără ajutor social şi mai important fără asigurare medicală. Calculul este valabil pentru familiile care nu au niciun alt venit în afară de alocaţii şi ajutorul social. Aşadar, după dublarea alocaţiilor pentru copii, săracii vor rămâne la fel de săraci ca şi până acum.
Mai trebuie spus că în judeţul Suceava sunt 7.444 de familii care beneficiază de venitul minim garantat, ceea ce înseamnă că doar 5% vor ieşi din plată, după dublarea alocaţiilor. Pe de altă parte, sunt alte câteva sute de familii sărace cu câte un copil sau doi, care după dublarea alocaţiilor vor încasa mai puţini bani în contul ajutorului social. Situaţia, care nu-i deloc plăcută, poate fi corectată dacă Guvernul ar modifica legea în aşa fel încât în formula de calcul al venitului minim să nu se mai ţină cont de alocaţia copilului.
Citeşte şi: Mega-dosarul APIA zace în sertarul procurorilor
Oana ŞLEMCO
Asistaţii social din judeţul Suceava au mai primit o lovitură luna aceasta. de Plăţi şi Inspecţie Socială a fost nevoită să suspende de la plată peste 600 de dosare, în urma unui control al Curţii de Conturi. Dosarele au fost suspendate pentru că asistaţii au obţinut venituri care depăşeau plafonul legal sau aveau dosarele incomplete.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau