Ateliere de restaurare unice, blocate de nepăsare
Dimensiune font:
O parte din restauratorii Muzeului Bucovinei îşi desfăşoară activitatea într-o clădire aflată în vecinătatea Cimitirului „Pacea”, într-un spaţiu insuficient * problema ar putea fi rezolvată dacă Ministerul Culturii ar aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a laboratorului * investiţia a început în 2008 şi trebuia să se încheie în 2011
În urmă cu şapte ani, specialiştii care-şi desfăşurau activitatea în Laboratorul Zonal de Restaurare, de pe strada Dragoş Vodă, au fost mutaţi în sediul Laboratorului de Conservare Etnografică, aflat în Parcul Şipote, lângă Cimitirul „Pacea”. Măsura era temporară, după cum anunţaseră oficialităţile. Clădirea restauratorilor intrase într-un proces de modernizare şi extindere, care ar fi trebuit să dureze trei ani. Numai că orice improvizaţie care pare să funcţioneze devine definitivă. Aşa se face că şi astăzi în clădirea de lângă cimitir îşi desfăşoară activitatea două instituţii. Problema este că în acest caz improvizaţia funcţionează doar în aparenţă. Din lipsă de spaţiu, „doctorii“ care vindecă obiectele istorice nu-şi pot desfăşura activitatea în condiţii normale. „În clădire avem ateliere de restaurare a textilelor, metalelor, ceramicii, sticlei, picturii şi pietrei. Tot în aceeaşi clădire se fac investigaţii chimice, fizice şi biologice”, ne-a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei în subordinea căruia se află laboratorul.
Muzeul pierde bani
În spaţiile mici de la Laboratorul de Conservare Etnografică şi-au făcut cu greu loc două ateliere de restaurare, unice în România. Este vorba despre Atelierul de restaurare a textilelor şi cel de restaurare a lemnului arheologic. „Condiţiile sunt improprii. A trebuit să gândim partea de depozitare. Sunt potenţiale contracte pe care nu le semnăm şi pierdem bani. Nu putem restaura piese mari de mobilier pentru că nu avem spaţiu”, a mai spus Ursu. Aşa că restauratorii sunt nevoiţi să selecteze piesele pe care le salvează, în funcţie de spaţiu.
Problemele restauratorilor din Suceava ar lua sfârşit dacă Ministerul Culturii ar fi finaliza lucrările de construcţie a Laboratorului de restaurare de pe strada Dragoş Vodă. „Investiţia trebuia să fie gata în 2011. Suntem în 2015 şi ne aflăm abia la jumătatea drumului. Au fost finalizate lucrările exterioare şi urmează cele interioare”, ne-a declarat Emil Ursu. Din păcate, Ministerul Culturii nu dă semne că ar vrea să finalizeze pre curând investiţia. Anul trecut, finanţatorul a alocat mai puţin de 10% din banii necesari. „După ştiinţa mea, au fost alocaţi 300.000 de lei. O sumă destul de mică în comparaţie cu necesarul”, ne-a spus Emil Ursu. Directorul Muzeului Bucovinei susţine că instituţia pe care o reprezintă nu poate să aloce bani pentru continuarea lucrărilor fiindcă nu există cadrul legislativ şi nici nu-i are.
Citeşte şi: Coşmarul negru de la Slobozia
Oana ŞLEMCO
„Suma totală de care ar fi nevoie pentru finalizarea investiţiei este de 3,2 milioane de lei” – Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau